Nieuws - 6 juni 2002

De zolder

De zolder

Een doos vol oordoppen, zwembandjes, duikbrillen, meters tuinslang, absurd veel handschoenen, toetsenborden voor de computer, nepdruiven, het ligt allemaal op de zolder van Arion, waarvan een gedeelte dient als opslagplaats van de Commissie Algemene Introductie Dagen (AID). De commissie is aan het opruimen en inventariseert wat gebruikt kan worden aankomende zomer tijdens 'hun' introductieweek. "Eigenlijk," verklaart Maartje van Son, "zijn we alleen maar zooi aan het verplaatsen." De zolder wordt elk jaar opgeruimd en waarschijnlijk wordt er ook elk jaar een inventarisatie gemaakt, maar de rommel wordt niet minder. "En dan wilde de universiteit ons over een paar jaar op de Born in een hok van 16 vierkante meter plaatsen", klaagt Niels Verhulst. "Dat lukt natuurlijk nooit."

Overigens heeft Verhulst, de enige man dit jaar in de CAID, nog wat te klagen. "Het wordt steeds moeilijker om voor het slotfeest grote acts binnen te halen, zoals een paar jaar geleden toen Van Dik Hout kwam. De prijzen voor zo'n act worden steeds hoger, maar de subsidie die we vanuit de universiteit krijgen is al jaren gelijk. Een band als Bl?f vraagt zo 15.000 euro voor een avond. Dat kunnen we niet betalen. Dan is ons budget in ??n keer op." Desondanks zal het slotfeest dit jaar niet minder leuk zijn, belooft hij.

Een tipje van de sluier wil Verhulst wel oplichten. Het slotfeest zal dit jaar niet plaatsvinden op de Wageningse Berg of op een boot, zoals afgelopen jaar, maar in een tent naast het hoofdgebouw van de universiteit. Er zullen twee illusionisten komen, waarna een dance-act een begin zal maken met het feest dat tenslotte door een bekende dj tot grote hoogten zal worden gestuwd. Het voordeel van de tent is dat iedereen weer mee kan doen en niet alleen de eerstejaars zoals vorig jaar op de boot.

Er zijn nog meer verrassingen. Zo wordt er dit jaar voor het eerst een bio-brunch georganiseerd met allemaal biologische producten. De breinbrekers, waarbij ide?le groeperingen zich kunnen presenteren aan de nieuwe studenten, zullen dit jaar op het water plaatsvinden als bRijnbrekers. Een grote boot zal met de eerstejaars rondtoeren over de Rijn, terwijl de organisaties hun praatjes kunnen houden.

In het CAID-hoekje van de zolder komt ondertussen steeds meer orde. Eigenlijk heeft de CAID geen tijd voor dit soort opruimacties, zo vinden ze zelf. Verhulst: "We krijgen het hele jaar vragen over waar we dan zo druk mee bezig zijn, maar we zijn toch echt elke dag van negen tot vijf aan de slag. En we zijn ook vaak in het weekend op pad." Zo heeft de groep verschillende cabaretiers en acts voor tijdens het straatfestival bekeken. "Eigenlijk best een leuk baantje", beaamt Mirjam Meltzer.

Ook het zoeken van sponsoring kost veel tijd. Vooral nu het met de economie wat minder gaat. Verhulst: "Je kunt heel goed merken dat sponsors voorzichtiger zijn. Ze wachten liever nog wat af. Dat geldt niet alleen voor de plaatselijke middenstand, ook de grote internationale sponsors zijn voorzichtiger. Dit jaar hebben we erg veel tijd gestoken in sponsoring. Daardoor is ons budget gelijk aan dat van vorig jaar. We hebben meer sponsors, maar ze betalen per bedrijf minder dan voorgaande jaren." Ook heeft de Wagenwijzer de afgelopen jaren een nieuw jasje gekregen, als glossy magazine, want, stelt Verhulst, je kunt niet zomaar alles van het vorige jaar overnemen. Dat vinden de sponsors niet leuk.

Volgens Van Son kosten de evaluaties en borrels met allerlei groepjes veel tijd. "We zijn elkaar inmiddels dan ook helemaal zat", grapt ze lachend. Het is opvallend dat de CAID-leden, hoewel ze intensief met elkaar optrekken, het samen moeten rooien op een kamertje van zo'n 20 vierkante meter en elkaar een jaar geleden nog niet of nauwelijks kenden, tot nu toe nog geen noemenswaardige conflicten hebben gekend. Meltzer: "Ik snap het ook niet. Toen we een evaluatie hadden, dacht ik 'nu komt het', maar het bleef uit!"

In een hoek vindt iemand een doos vol oude CAID-bekertjes en dekseltjes. Van Son vraagt zich af wat daar nu weer mee moet gebeuren. Schrijf maar in het Wb, draagt ze op. Echte collector's items, nu gratis te krijgen bij de CAID. Wees er snel bij, want op is op. Nou, bij dezen.

Arin van Zee, foto Guy Ackermans