Nieuws - 14 mei 2020

‘De vlammen sloegen metershoog uit het dak’

tekst:
Gastredacteur

De heerlijke lentedagen doen beheerder Eugene van Meteren terugdenken aan een warme dag in de zomer van 2007. Het was een vrijdagmiddag in juni en Eugene zat rustig te werken in het kantoor van Hoevestein. Rustig, totdat...

Dagboek van een beheerder: Eugene van Meteren is beheerder bij Idealis. Hij schrijft voor Resource over zijn belevenissen.

Het zou gaan onweren: boven Wageningen hingen grote, donkere wolken. Opeens hoorde ik een keiharde knal. Ik schrok enorm en het drong tot me door dat ergens de bliksem ingeslagen moest zijn. Nog geen minuut later zag ik tientallen bewoners in paniek de flat uit naar buiten rennen. Ze wezen en keken naar boven. Ik stond op en sprintte naar de menigte. Een bewoonster kwam huilend naar me toe: ‘Eugene, kijk naar boven, dit is vreselijk, het dak staat in brand!’ Het was angstig om te zien, de vlammen sloegen zeker tot 15 meter hoogte uit. Er explodeerden gasflessen. Die stonden daar vanwege werkzaamheden aan het dak.

Daar stond ik, met knikkende knieën, in mijn zomeroutfit

De bliksem was ingeslagen in complex Hoevestein, dat was duidelijk. Buiten werd het intussen steeds drukker. De sfeer was chaotisch en paniekerig. In de verte hoorde ik loeiende sirenes van aanstormende brandweerwagens en politieauto’s. De liften waren door de brand buiten werking en de brandweermannen gingen met de trap omhoog naar de 16e verdieping. Vanuit daar zouden ze het dak op kunnen om de grote brand te gaan blussen. Ze hadden mij geboden om mee naar boven te gaan zodat we konden kijken of er nog bewoners in het gebouw waren. Toen we op de 14e verdieping aankwamen, volgde er opnieuw een keiharde knal. De explosie blies de ramen uit het trappenhuis. Stukken glas vlogen om en over ons heen. Ik waande me midden in een scène van een spannende actiefilm, alleen genoot ik er totaal niet van.

De brandweermannen droegen beschermende kleding terwijl ik daar - met knikkende knieën - stond in mijn zomeroutfit. Een van de brandweermannen schreeuwde tegen mij: ‘Ga naar beneden, het is hier niet veilig!’ Pas uren later was de brand geblust. Alle bewoners waren gelukkig ongedeerd. Het hele weekend heeft het personeel van Idealis doorgewerkt zodat iedereen tijdelijk ergens anders kon worden gehuisvest. En na anderhalve week en diverse herstelwerkzaamheden aan het gebouw, konden alle bewoners weer veilig terug. De rust was wedergekeerd, alsof er nooit iets was gebeurd.