Nieuws - 27 augustus 2009

De vlag uit voor zuurkool

Het is denk ik gezellig druk in het groentevergeethoekje. De lijst verwaarloosde soorten is eindeloos. Pastinaken bijvoorbeeld, raapsteeltjes, aardperen, maar wat ik daar niet had verwacht, is zuurkool.

NLkoken_IMG_0706BewM.jpg
IJsbrand Velzeboer van het voedingsmiddelenadviesbureau Scienta Nova luidt de noodklok, want begin augustus is er weer de eerste 'verse' zuurkool en niemand die ook maar een vlaggetje uithangt. De marketing van zuurkool laat volgens hem zwaar te wensen over: zuurkool zou ouderwets, goedkoop en stinkend zijn, terwijl zuurkool juist beregezond is! Laat al die dure gezondheidsdrankjes maar in het schap liggen, zuurkool bevat veel levende melkzuurbacteriĆ«n, zeer veel vitamine C, is licht verteerbaar, eetlustremmend, is caloriearm en bevat naar verhouding ook nog eens veel voedingsvezels, aldus het Voedingscentrum.  En stiekem is zuurkool ook nog eens heel erg lekker, maar misschien spreekt de klassieke stamppot nu niet zo aan.
Zuurkooltaartjes
Bereidingstijd: 45 minuten
Ingrediƫnten voor 4 personen6 plakjes roomboter bladerdeeg
1 bosuitje
250 gr zuurkool
1 theelepel kerrie
100 gr gedroogde pruimen zonder pit
250 ml slagroom
2 eetlepels paneermeel
150 gr oesterzwammen in reepjes
100 gr feta (verkruimeld)
3 eieren
2 eetlepels tijm
Bekleed 8 ingevette taartvormpjes (ca. 12 cm) met bladerdeeg, snij het bosuitje in de lengte in dunne reepjes. Verhit wat olie, bak de zuurkool met de kerrie al omscheppend 3 minuten. Voeg de pruimen toe en bak even mee. Strooi paneermeel op het deeg in de vormpjes en verdeel het zuurkoolmengsel en de oesterzwammen, de feta en de bosui over de vormpjes. Klop de eieren met slagroom, de tijm,peper en zout naar smaak los en schenk dit over de taartjes. Bak de taartjes 25 minuten in de op 225 graden voorverwarmde oven. / Arianne van Leeuwen