Organisatie - 27 augustus 2009

De vlag uit voor zuurkool

Het is denk ik gezellig druk in het groentevergeethoekje. De lijst verwaarloosde soorten is eindeloos. Pastinaken bijvoorbeeld, raapsteeltjes, aardperen, maar wat ik daar niet had verwacht, is zuurkool.

Zuurkooltaart
IJsbrand Velzeboer van het voedingsmiddelenadviesbureau Scienta Nova luidt de noodklok, want begin augustus is er weer de eerste 'verse' zuurkool en niemand die ook maar een vlaggetje uithangt. De marketing van zuurkool laat volgens hem zwaar te wensen over: zuurkool zou ouderwets, goedkoop en stinkend zijn, terwijl zuurkool juist beregezond is! Laat al die dure gezondheidsdrankjes maar in het schap liggen, zuurkool bevat veel levende melkzuurbacteriĆ«n, zeer veel vitamine C, is licht verteerbaar, eetlustremmend, is caloriearm en bevat naar verhouding ook nog eens veel voedingsvezels, aldus het Voedingscentrum.  En stiekem is zuurkool ook nog eens heel erg lekker, maar misschien spreekt de klassieke stamppot nu niet zo aan.
Zuurkooltaartjes
Bereidingstijd: 45 minuten
Ingrediƫnten voor 4 personen6 plakjes roomboter bladerdeeg
1 bosuitje