Student - 8 februari 2016

‘De universiteit is groter dan ik had verwacht’

tekst:
Carina Nieuwenweg,Twan van der Slikke

De Winter AID begint vandaag. Resource sprak met drie deelnemers van deze winterse introductiedagen, voornamelijk bedoeld voor uitwisselingsstudenten.

Winter AID

Wie: Alexandra Dickson (19)
Waar vandaan: Massey University New Sealand
Wat: Uitwisselingsstudent voor een jaar

Alexandra

‘De keuze voor Wageningen Universiteit was snel gemaakt. Mijn universiteit heeft een partnerschap met ongeveer twintig andere universiteiten waaruit ik kon kiezen. Hoewel veel uitwisselingsstudenten uit Nieuw Zeeland traditioneel naar Canada of Engeland gaan, heb ik gekozen voor de universiteit die het best aangeschreven stond op het gebied van agricultuur. Bovendien wilde ik graag naar een Europees land.
In eerste instantie was ik van plan om een halfjaar naar het buitenland te gaan. Maar het werd me aangeraden om er nog een halfjaar bij aan te plakken. Dan krijg je net iets meer mee van de cultuur en kan je meer vakken volgen. Mijn ouders stonden ook helemaal achter mijn keus. Zij hebben vroeger veel gereisd en hopen deze zomer ook naar Nederland te komen.
Wat ik vooral verwacht is veel meer uitgedaagd te worden door de manier van lesgeven; dat er meer zelfstandigheid wordt gevraagd van studenten. Ik draai nu één periode mee en ik heb dat direct gemerkt. In Nieuw Zeeland krijg je colleges en vaak maar één handboek. In Wageningen krijg je veel meer verschillende bronnen aangereikt waar je vooral kritisch naar moet kijken. Er zijn ook minder contacturen met de docent. Hoewel er veel zelfstandigheid van je wordt verwacht heb ik wel gemerkt dat docenten bereid zijn om je te helpen. Doordat docenten in Wageningen veel extra en verschillende bronnen erbij geven, zijn de vakken een stuk dynamischer in mijn beleving. In Nieuw Zeeland gooien docenten met veel info maar geven ze geen extra bronnen die je zelf kunt uitpluizen.’

Wie: Martin Skjæveland (24)
Waar vandaan: Norwegian University of Life Sciences
Wat: Erasmus student voor een half jaar

Martin

‘Mijn keuze voor Wageningen University was niet zo voor de hand liggend. Ik zag een Noorse komiek een scène doen waarbij hij Nederlandse praatte alsof het een soort Noors dialect was. Omdat ik kon verstaan wat hij zei, dacht ik dat het niet zo moeilijk moest zijn om Nederlands te leren. Met behulp van Duolingo, een programma voor op de computer en je telefoon om talen te leren, probeerde ik me de taal eigen te maken. Het bleek echter toch een stuk lastiger, dus daarom wilde ik graag zelf naar Nederland om de taal te leren.
Wageningen University sprak me aan omdat het erg veel lijkt op mijn eigen universiteit. Klein met een focus op landbouw. Maar toen ik hier kwam was de universiteit veel groter dan ik had verwacht. Vooral omdat de stad zelf wel net zo groot is als mijn universiteitsstad, As.
Nu ik ongeveer een maand hier ben merk ik dat de werkdruk hoger is dan bij mijn eigen universiteit. Dat had ik niet verwacht. Maar de mensen hier zijn erg vriendelijk en willen je altijd helpen. Dat is wel erg fijn. Ook ben ik verbaasd over hoe goed de infrastructuur is voor fietsers. Je hebt heel vaak voorrang en alles is er op ingericht om de fietser het zo makkelijk mogelijk te maken. Dat is thuis toch anders.
Ik volg vooral vakken die mij interessant lijken. Naast de taal ben ik ook bezig met het leren van gitaar spelen. Wat ik leuk vind aan Wageningen is dat je niet alleen over de Nederlandse cultuur leert maar ook met andere culturen in aanraking komt vanwege de vele internationale studenten op de universiteit.’

Wie? Karl Kuzne (21)
Waar vandaan? Cornell University, Verenigde Staten
Wat? Ervaart zijn
spring semester van de BSc Plantenwetenschappen in Wageningen

Karl

‘Wanneer ik in Nederland landde had ik nog geen kamer dus sliep ik de eerste dagen in een hotel in Ede. Op de tweede dag, maandagmorgen, stond ik al vroeg bij Idealis om mijzelf te registreren. Ik moest een uur in de regen wachten tot het kantoor open ging. Op dat moment, zittend in de regen in het centrum van Wageningen, dacht ik wel even: Waar ben ik aan begonnen?
Dit was allemaal één maand geleden. Ik heb al lessen gevolgd en leuke mensen ontmoet. Het weer is tot nu toe nog het enige wat ik niet leuk vind aan Nederland. De Nederlanders zijn erg vriendelijk, ik mag ze graag. Waarschijnlijk zullen sommige Amerikanen een beetje teruggetrokken zijn wanneer ze met Nederlanders omgaan die vaak heel direct zijn. Ik kan dat wel appreciëren. Het maakt communicatie een stuk gemakkelijker en effectiever.
In Nederland heb ik tot nu toe alleen Amsterdam en Maastricht bezocht. Ik moet nog wat meer van het land ontdekken om een totale indruk te hebben van het land. Ook heb ik heb al gepland om de komende weken naar Milaan, Zürich en München te gaan. In Europa liggen alle landen zo dicht bij elkaar.
Het leven op de universiteit lijkt hier wel allemaal wat relaxter. Bij Cornell kan het best wel stressvol zijn en is er meer competitie. Het verschil is ook dat je cijfer hier vaak afhangt van alleen een groepsproject en een toets. Op mijn thuisuniversiteit krijg je ook cijfers voor je participatie tijdens de les en voor huiswerk.
Tijdens de winter AID hoop ik nieuwe mensen te ontmoeten. Ik heb niet echt verwachtingen van de introductie. Ik denk gewoon dat het erg leuk wordt en dat er veel feestjes zullen zijn.’

Foto's: Aart-Jan van de Glind