Nieuws - 1 januari 1970

De tijdelijke koningen van het Arionhok

‘Kunnen we een partytent krijgen bij Studio Z? Over’, schalt het door de portofoon. Sjef Moling, lid van de Commissie Algemene Introductie Dagen (CAID) neemt de oproep aan. Ondertussen werpt zijn collega Karin Ruigrok een scherpe blik op haar beeldscherm. Via een webcam bekijkt ze de ingang van Studio Z, de grote tent bij het hoofdgebouw. ‘Daar liggen dure materialen opgeslagen.’

Sjef en Karin maken deel uit van misschien wel de laatste CAID oude stijl. Ze zitten in een kamer – ‘het hok’ - op de eerste verdieping van villa Arion. Vanuit dit ‘hok’ hebben ze samen met nog vier commissieleden een jaar lang alles geregeld voor de introductiedagen. Aan de muur hangen posters van de AID-commissies van de afgelopen vijfentwintig jaar. De poster van dit jaar – in de kleur fuchsia - hangt er nog niet tussen. Volgens traditie hoort de zittende CAID deze aan de nieuwe CAID te overhandigen. Aangezien die nog niet is gevormd, is er nog steeds een leeg plekje op de muur.
Hoewel de CAID zich hier zorgen over maakt, laten ze zich hierdoor niet beïnvloeden voor het goed laten verlopen van deze AID. Gisteren was de aftrap. ‘Alles verliep goed. Het was druk en we vonden het natuurlijk spannend. Maar de opening was leuk en ook het weer werkte goed mee,’ vertelt Karin.
Nu de AID echt van start is gegaan, fungeert het ‘Arionhok’ als hét coördinatiepunt. Vanuit dit hok houdt de CAID contact met de vrijwilligers die rondlopen op de AID. ‘Verspreid over alle zeventig crewleden zijn er twintig portofoons. Zo hebben we contact met alle locaties,’ vertelt Karin. ‘Er is hier altijd wel iemand van de CAID aanwezig. Er moet veel worden geregeld en wij hebben toch in ons hoofd hoe het precies moet.’
Bij vlagen is het druk in het Arionhok. Terwijl Sjef en Karin reageren op soms onverstaanbare berichten over de portofoon, lopen verschillende crewleden binnen om iets te vragen. ‘Heb je een roze armbandje voor me?’ ‘Waar moet ik zo heen?’ Onder een stapel papieren ligt het roze draaiboek. ‘Daar staan alle taken en de tijdsplanning in. We weten zo precies wie waar mee bezig is,’ zegt Karin.
Volgens Sjef is het vergeleken met vanochtend vrij rustig. ‘Toen was het wel even flink druk vanwege de inschrijvingen van de MSc-ers. Het was onbekend hoeveel het er zouden zijn omdat de studenten uit het buitenland zich niet van tevoren al aanmelden. Het bleken er tweehonderd te zijn, dus dat was wel even crisis,’ vertelt Sjef. ‘Ook is het nu wat druk omdat het morgen zondag is en alle winkels dan dicht zijn. Er rijden nu busjes af en aan naar de Albert Heijn.’
De portofoon kraakt weer. Crewleden onderling overleggen over wie de partytent gaat halen. Terwijl Sjef luistert naar wat er gezegd wordt, dwaalt de blik van Karin weer af naar Studio Z. ‘De tent komt eraan. Over en sluiten’, concludeert Sjef.
Hectisch of niet, de sfeer is goed en de CAID heeft in ieder geval alles onder controle. ‘We vonden het geweldig om zoiets groots neer te zetten. En het is fantastisch om te zien dat ruim duizend mensen het nu zo naar hun zin hebben.’ Nu rest alleen nog de vraag: wie volgt?

Laurien Holtjer