Wetenschap
Onderwijs

De studie erbij

Drukke baan, kinderen, en daarnáást een complete hbo-studie doorlopen. Ga er maar aan staan. Deeltijdstudenten doen het. Door Evelyne Wolters-Mulder en Linda van der Nat die Evelyne interviewde.

Bij Van Hall Larenstein studeert ongeveer een op de acht in deeltijd, ruim tweederde daarvan in Velp. Naast hun studie hebben deze studenten een baan, die soms wel, maar soms ook helemaal niet past bij hun studiekeuze. Wat drijft hen? Wie? Evelyne Wolters-Mulder (foto boven)

Wat? Deeltijdstudent Bos en natuurbeheer

Maar ook… pension- en manegehoudster

Mijn man en ik runnen een pensionstalling aan huis. Er staan nu ongeveer veertig paarden, variërend van grote sportpaarden tot kleine Shetlanders. Het pension is een hobby van mijn man, ik had niks met paarden. Toen onze dochters gingen paardrijden heb ik ook les genomen. Nu doe ik af en toe aan paardenmennen met koets. Mijn man en ik ondersteunen onze pensionklanten wanneer zij een evenement willen organiseren, zoals een ponykamp of een wedstrijd. Voor de verzorging van de paarden hebben we een beheerster. We vinden het leuk om iets met paarden te doen, maar we zijn geen van beiden fanatiek beoefenaar. Ik ben eigenlijk uit praktische overweging aan deze opleiding begonnen. Mijn man en ik wonen in Groessen. Mogelijk moeten we daar weg, wat een hoop onzekerheid en vragen oplevert. Zoals waar we heen moeten en of we het bedrijf kunnen verplaatsen. Met deze opleiding hoop ik een koers te kunnen kiezen, omdat ik veel leer over de mogelijkheden en onmogelijkheden van het gebied waar we wonen. Het is me dus niet te doen om het papiertje, ik geniet enorm van de kennis die ik opdoe.

Wie? Marc Bijlsma

Wat? Deeltijdstudent Bos en natuurbeheer Maar ook… docent Biologie op het vmbo

Ik werkte eerst als laborant, maar ik merkte dat het contact met patiënten mij meer trok dan het analyseren van bloedmonsters. Daarom ben ik de lerarenopleiding gaan doen en als biologieleraar aan de slag gegaan. Het liefst werk ik met leerlingen uit het vmbo, die zijn heel eerlijk en direct. Het schiet alle kanten op, maar als je ze een beetje los durft te laten krijg je zo veel terug. Dat is mooi. Ik vind dat je als leraar een plan moet hebben: waar wil je zelf naartoe? Ik ben bang dat als ik dit nog heel lang blijf doen ik steeds verder afdrijf van de kennis waarop de lesstof. Als ik het leraarschap voor vmbo’ers zou kunnen combineren met natuur- en milieueducatie zou dat helemaal geweldig zijn. Maar daarvoor schiet mijn kennis nu nog tekort. Educatieve boswachter is mijn droombaan. De losse manier van werken hier bij VHL was wel even wennen. Je bent een beetje aan het zwemmen. Dat is misschien ook wel goed, omdat ik hierdoor zelf op onderzoek ga. De leerstof vind ik heel erg interessant. Er zitten zóveel krenten in de pap! Geweldig! Af en toe vind ik het moeilijk om me ervan los te maken en weer over te gaan tot de orde van de dag.

Wie? Paul Penning

Wat? Deeltijdstudent Land- en watermanagement Maar ook… inspecteur bij Waterschap Groot Salland

Ik woon op een opfokboerderij in de buurt van Zwolle. Het vee is van de buurman, maar als hij er niet is, run ik de show. Dat begint dan elke ochtend om half zes met de pinken. Verder ligt er 65 hectare land bij de boerderij, dus in de zomer ben ik bezig met het land klaar maken, maaien, inkuilen… Daarnaast werk ik bij het Waterschap Groot Salland. Ik inspecteer en beheer voornamelijk watergangen, zoals sloten en kanalen. Ik merk nu al dat ik profijt heb van de opleiding. Het geeft me veel meer inzicht in wat ik doe. De rapporten die bij ons gemaakt worden, zijn allemaal van mensen van Larenstein. Ik herken er duidelijk mijn eigen lesstof in: heel erg op het landschap gericht. Ik hoop door mijn praktijkkennis ook een tegengeluid te kunnen laten horen door andere aspecten onder de aandacht te brengen, de dagelijks praktijk van waterhuishouding bijvoorbeeld. Dat is de meerwaarde die deeltijders kunnen bieden voor de opleiding. Op termijn lijkt het mij geweldig om als leraar mijn kennis met anderen te kunnen delen. Je voelt nu al hoe je een andere rol krijgt wanneer mensen horen dat je deze opleiding doet. Het zou niet mogen, maar je wordt al heel anders benaderd. Als iemand die gestudeerd heeft.

Wie? Eoin Burke (spreek uit: Owen Burke)

Wat? Deeltijdstudent Land- en watermanagement Maar ook… brandweerman

Als kind van tien vertrok ik met mijn ouders vanuit Ierland naar Sydney, Australië. Hier heb ik een opleiding gevolgd tot berggids. Tijdens mijn opleiding ontmoette ik mijn huidige Nederlandse vriendin. Het mooiste aan het werk van berggids vond ik de vaardigheden die je nodig hebt in noodsituaties. Aan een honderden meters hoge verticale bergwand hangen om iemand die gewond is veilig naar beneden te helpen bijvoorbeeld. Dat geeft wel een kick. In Nederland ben ik brandweerman. Daar leer je ook technieken toepassen die in noodsituaties levens redden. Dat het soms om levensbedreigende situaties gaat, maakt het werk alleen maar leuker. Ik heb voor deze opleiding gekozen omdat ik het belangrijk vind dat we goed omgaan met de beperkte hoeveelheid water die we hebben. In Australië valt het meeste water vaak in heel korte tijd en dat is op veel plaatsen in de wereld niet anders. De vraag is dan hoe je dat water kunt bewaren om het gedoseerd te gebruiken voor irrigatie. Maar de opleiding is nog niet helemaal wat ik verwacht had. Ik dacht dat we eerder de probleemkanten van water zouden aanpakken. Ook de taal kost meer tijd dan ik verwacht had. Ik moet alle stof wel drie keer doorlezen voor ik het begrijp.

Deeltijdstudie

Wageningen UR heeft zo’n 529 deeltijdstudenten, allemaal bij Van Hall Larenstein. In Leeuwarden zitten 163 deeltijders, de meesten bij Milieukunde (136). Velp heeft de meeste deeltijdstudenten: 366. Van hen studeert het overgrote deel Tuin- en landschapsinrichting (171).

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.