Nieuws - 7 mei 2013

De slimste lift van het land

Het nieuwe onderwijsgebouw Orion heeft de slimste liften van het land. Daardoor ben je sneller waar je wilt zijn.

IMG_0220.JPG
De slimme liften zijn een van de blikvangers van het nieuwe gebouw. Op het oog zijn het gewone liften. Zes stuks, in slagorde opgesteld tegenover de receptie van Orion. Het slimme zit'm in het reken- en denkwerk in het computerbrein van de machines. Dat denkwerk vindt plaats op het moment dat de gebruiker zich meldt en aangeeft naar welke verdieping hij of zij wil.

Die keuze maak je niet in de lift, maar buiten de lift. Op een van de zuiltjes (op de begane grond) of een van de panelen in de wand (elders in het gebouw). 'Het slimme is nu dat die aanvragen worden gebundeld. De computer maakt vervolgens een efficiƫnte verdeling van de inzet van de liften', legt Annemarie de Vries uit. Zij is de kersverse locatiemanager van Orion.
In een reguliere lift kunnen vijf mensen in dezelfde openstaande lift stappen en allemaal naar een andere verdieping willen. Dat zal in Orion niet gebeuren. Dat levert in de praktijk een sneller en efficienter vervoer op. Volgens Otis, de leverancier van het in deze opzet voor ons land unieke systeem, scheelt dat al snel een lift.
Zelflerend
De nieuwe liften leren ook. De Vries: 'Straks als de om kwart over tien het college is afgelopen, dan gaat de lift alvast daar naar toe. Hij speelt dus in op de behoefte, op basis van wat er op die datum op dat tijdstip doorgaans gebeurt. Maar dat moet hij dus eerst leren.'
Overigens is het volgens De Vries helemaal niet de bedoeling dat studenten de lift pakken naar de eerste paar verdiepingen. Daar is bij het ontwerp van het gebouw rekening mee gehouden. De ingangen van Orion monden uit bij het trappenhuis. Voor de liften (en de receptie) moet je iets verder lopen. Het slimme liftsysteem vergt enige uitleg. Speciale liftboys in kekke pakjes wijzen de gebruikers deze week de weg.