Nieuws - 16 augustus 2012

De sfeer van thuis

Wageningen loopt weer vol met nieuwe studenten die van hun kamer hun nieuwe huis willen maken. Met een klein budget. Helemaal lastig als je naar een ander continent verhuist en bijna geen spullen van thuis mee kunt nemen. Hoe creëren internationale studenten hun eigen plek?

18-Chinees-GA-9044-Panorama.jpg
Hoe creëren internationale studenten hun eigen plek?
'Ik probeer mijn planten te begrijpen'
Daniel (Yu) Huang, uit China. Studeert Plant Sciences en woont op Hoevenstein
'Ik heb een passie voor bloemstukken. Wat ik vooral mooi vind is hoe verschillende planten samen kunnen groeien in een pot. Voor ik hier kwam studeren heb ik een bloemencursus gevolgd in Aalsmeer bij een van de beste instituten hiervoor in het westen.  Als ik afgestudeerd ben wil ik een jaar naar Japan om die typische, eenvoudige stijl te leren.
Ik voel me ontzettend thuis in mijn kamer. In China staat ons huis vol dieren en planten. Die stijl heb ik hier mee naartoe genomen, maar de meeste materialen heb ik hier gevonden. Mijn planten haal ik uit  het bos of bij het tuincentrum. Eentje heb ik uit een botanische tuin in Utrecht en ik heb wat zaadjes uit China meegenomen. Dat mag misschien niet, maar ik weet wat ik doe. Als ik wegga moet ik die planten vernietigen.
Ik heb geen lievelingsplanten, maar ik zoek altijd naar de beste plek voor elke plant: waar krijgt hij de juiste hoeveelheid zon en de juiste mest. Al mijn planten zijn heel gezond. Ik ben niet alleen een plantenwetenschapper, maar ik zie mezelf ook als plantkunstenaar. Ik wil dat ze er mooier uitzien, ik probeer ze nog beter te begrijpen zodat ze nog blijer worden.
Mijn eerste bloem weet ik nog goed. Ik was vier en ik kreeg hem van mijn oma, een kleine witte lelieachtige.
Mijn aquarium heb ik van thuis meegenomen. De meeste vissen heb ik hier gekocht, maar ik heb ook een mooie blauwe uit Thailand. Via internet gekocht en hier laten bezorgen. Het volgepoepte water is ontzettend goede mest voor mijn planten.
Ik had geen ruimte in mijn koffer voor foto's, maar ik heb er een hoop op mijn computer staan. Hier sta ik op met mijn ouders en grote broer, tijdens een feest een paar jaar geleden.'

'Het liefst eet ik Chinees'
Yu Tong uit China, studeert Food Technology, woont op Dijkgraaf.
'Toen ik deze kamer voor het eerst binnenkwam vond ik het een prima ruimte, maar totaal niet interessant. Toen heb ik mijn muur groen geschilderd, ik hoop dat Idealis dat geen probleem vindt. De grote groene boom heb ik samen met wat vrienden geschilderd. Die geeft me het hele jaar door een lentegevoel.
De standaard meubels heb ik van Idealis, de rest is hier achtergelaten door vrienden die weer naar huis gingen. De kleurige Ikea stoeltjes bijvoorbeeld. En de bank, dat is echt een mazzeltje. Die heb ik op straat gevonden, iemand had hem daar achtergelaten.
Ik woon op een gang met achttien huisgenoten, de meesten zijn Nederlands. Ze hebben me wat Nederlands geleerd, maar niet alle woorden zijn geschikt voor dagelijks gebruik zeggen ze. Er wordt hier veel samen gegeten, maar ik heb toch het liefst Chinees eten, vooral rijst. Vorig jaar heb ik een grote rijstkoker meegenomen uit China. Van mijn vader moest ik een grote kiezen, want daar kun je ook soep in maken of groenten en rijst apart koken. Ik had hem in een rugzak en toen ik hurkte op het vliegveld viel ik achterover. Mijn vader lachte. "Je hebt die grote echt nodig, want je moet meer rijst eten", zei hij.'

'De tweedehandswinkel is onze vriend'
Indarwati Aminuddin uit Indonesië, studeert Leisure, Tourism and Environment. Woont in de Fire house aan de Haarweg.
'Toen ik hier binnenkwam heb ik Indonesisch geld en wat rijst op een zichtbare plek gelegd. Dat zijn onze symbolen van geluk en ze gaven me het idee dat ik een echte Indonesische ben. Van de universiteit kregen we een mok als welkomstcadeau. Die heb ik meteen neergezet met wat pennen erin, als teken dat mijn studententijd is begonnen. Daar ben ik hier tenslotte voor.
De paraplu's heb ik van vrienden. Ze zorgen voor beter sfeerlicht, die tl-buizen zijn anders zo fel en kil. Er zijn hier veel Indonesische studenten die dingen met elkaar ruilen en aan elkaar geven. En ik heb al vier dozen per schip naar huis gestuurd. Vooral boeken, want goede boeken zijn daar toch niet goed te krijgen.
De meeste dingetjes in mijn kamer heb ik bij Emmaus gekocht. Die tweedehandswinkel is onze vriend. Alles voor 50 cent of een euro. Ik heb zo een Thaise lamp op de kop getikt, maar ook spulletjes uit Indonesië. Die kop is het symbool van Java.
De klamboe over mijn bed ziet er net zo uit als wat ik thuis heb, ik heb die sfeer nagemaakt. Daardoor voel ik me hier meer op mijn gemak.'

'Bierviltjes heb ik gegapt uit de kroeg'
Evans Agbossou uit Benin, studeert International Land and Water Management en woont op Dijkgraaf.
'Dit is niet een hele bijzondere kamer, niet zo sfeervol van zichzelf. De meubels heb ik van Idealis, een bureau, twee kasten, een bed en een stoel. Voor mij is dat genoeg, de sfeer heb ik zelf gemaakt met mijn spulletjes. Het meest opvallend aan mijn kamer is mijn verzameling bierviltjes. Ik hou van bier, en ik ben gewoon gaan sparen. Ik heb er gewoon eentje opgehangen, en toen nog een paar, tot wat het nu is. Soms heb ik er een paar gegapt uit een kroeg, vooral voor de grotere moest ik wat moeite doen. Het is een goedkope manier om je stempel te drukken op je eigen ruimte.
Deze poster boven mijn wasbak is het eerste dat ik heb opgehangen toen ik hier kwam. Ik had hem gratis gekregen. De sombrero's heb ik van vrienden, net als veel andere dingen. De klompsloffen heb ik bijvoorbeeld van Sinterklaas.
Het prachtige Afrikaanse schilderij van de liggende vrouw heb ik in Ede gekocht. De foto's boven mijn bed zijn van mijn eigen hand. Tijdens een kampvuur aan de Rijn begonnen we zomaar foto's te maken. Ik vind ze best mooi geworden, een beetje een artistieke serie.'