Nieuws - 23 mei 2002

De scherpe kantjes van de eeuwige jeugd

De scherpe kantjes van de eeuwige jeugd

De Pil van de Eeuwige Jeugd heeft bijwerkingen, schrijven Australische onderzoekers in Biogerontology. Het preparaat maakt oude cellen weer net zo vitaal als jonge, maar laat de veroudering tegelijkertijd dubbel zo hard toeslaan.

Als cellen verouderen, sluipen er steeds meer genetische foutjes in het genoom van de energiecentrales van de cel, de mitochondri?n. Daardoor vermindert de omzetting van vetten en suikers in energie, en functioneren de cellen op steeds lager niveau. Co-enzym Q10 verhelpt dat, ontdekten de Australi?rs.

Het preparaat, dat inmiddels in praktisch elke supermarkt in de schappen ligt, maakte stokoude fruitvliegjes net zo vitaal als jonge. Tegelijkertijd verkortte het echter de totale levensduur van de dieren. Waarschijnlijk komt dat doordat de stof in de cel meer vrije radicalen laat ontstaan, waardoor het erfelijk materiaal nog sneller veroudert.

Waardeloos. Wees op je vijftigste nog net zo vitaal als op je dertigste, en ga op je vijfenenvijftigste dood. Ja, dag.

Gelukkig is er een alternatief. De Australi?rs ontdekten dat ook nicotinamide of vitamine B3 bejaarde fruitvliegjes hun vitaliteit teruggeeft. Het energieverbruik van hun afgeleefde cellen steeg, maar de aanmaak van vrije radicalen niet. De totale levensduur van de vliegjes nam zelfs toe.

Kijk. Daar hebben we wat aan. Nicotine. Dat moet je binnenkrijgen, en veel ook. Maar waar zat dat ook alweer in? | W.K.