Wetenschap - 15 november 2001

De prijs van poep

De prijs van poep

"Tjongejonge, wat wordt er veel gepoept door de koeien, varkens en kippen in Nederland. We hebben lang niet al die poep nodig om als mest voor de akkers te gebruiken, er blijft nog aardig wat over. En dat is een probleem, want te veel poep is slecht voor het milieu. In de meeste Afrikaanse landen is juist veel te weinig poep, en onder andere daarom is er in Afrika te weinig te eten. Dat is ook een probleem."

Een wereldprobleem waar geleerde onderzoekers zich het hoofd over breken, dit keer in simpele en mooie kindertaal uitgelegd. Dat is in een notendop De prijs van poep, het kinderboekje dat prof. Eric Smaling samen met kinderboekenschrijver Rindert Kromhout schreef. Ook voor volwassen, want het gaat wel ergens over. Mestoverschot, wanbestuur, oneerlijke handel, maar ook eenvoudige oplossingen. Nu eens geen deskundigen die zich verschuilen achter ingewikkelde woorden, maar de klare werkelijkheid van alledag, gezien door de ogen van Nederlandse en Afrikaanse kinderen.

Ineens staat heel duidelijk zwart op wit waar de schoen wringt. Leuk geschreven en met mooie foto's erbij. Als alle kinderen en volwassenen dit boekje lezen is straks de honger de wereld uit. Donderdag 15 november om 16.30 uur presenteert Midas Dekkers het boekje in boekhandel Kniphorst, Wageningen. | J.T.