Nieuws - 9 november 1995

De paardesprong

De paardesprong

Stijlsprongen en oxers. Figaro en Sultan Achmed. Jenever en strafpunten.


Ze begon op haar achtste met ponyrijden. Tussen haar elfde en zeventiende reed ze vrijwel ieder weekend wedstrijden. Ze heeft les gehad van de - toen nog onbekende - topruiter Jos Lansink. De Rough Riders, de leden van de ruitervereniging van Ceres, beschouwen haar als een veelbelovend talent. De 21-jarige eerstejaars zootechniek Danielle Carriere heeft overwogen haar beroep te maken van de paardesport. In Engeland haalde ze haar instructeursdiploma. Vorig jaar besloot ze toch te gaan studeren. Voorlopig blijft paardrijden een hobby.

Zondagmorgen 5 november. De derde dag van het Nederlands studentenkampioenschap voor ruiters, dit jaar georganiseerd door de Rough Riders. Op het programma staan springen en de finale dressuur. In de bak van manege Blauwendraad in Rhenen rijden vrijwilligers, gekleed in het gebruikelijke wedstrijdtenue van witte rijbroek en zwart-wit jasje, de paarden in.

Ze springen lekker hoog", zegt een toeschouwer met een blik op een donkerbruin paard dat met ruime afstand over een hindernis zweeft. De moeder van Carriere, voor de wedstrijd naar Rhenen gekomen, kan de soms onstuimige sprongen minder waarderen. Ze is altijd zenuwachtig als haar dochter moet rijden. Ik kruip dan het liefste onder de tafel", bekent ze. Ik durf nauwelijks te kijken tijdens een wedstrijd van Danielle."

Het feit dat haar dochter straks op een onbekend manegepaard zit en niet op haar eigen vertrouwde pony maakt de gemoedsrust van moeder er niet beter op. Ik heb haar al zo vaak door de lucht zien vliegen. Soms met een pats tegen de muur." Ze herinnert zich nog goed die keer dat haar dochter uit Engeland belde met een gebroken neus. Mam, als ik straks uit het vliegtuig stap, herken je mijn neus niet meer", citeert ze de waarschuwende woorden van dochterlief.

De lange blonde Carriere - niks meer te zien aan die neus - gaat kijken op welk paard ze is ingedeeld. Van zenuwen heeft ze ogenschijnlijk geen last. Dat lijkt maar zo", weet moeder. Ze is hartstikke nerveus."

In de bak verkennen enkele ruiters het parcours. Ze prenten zich de volgorde van de verschillende hindernissen goed in en tellen het aantal benodigde galoppasjes tussen de stijlsprongen, de oxers en de dubbel sprong. Buiten bekijkt Carriere Figaro, het paard waarop ze is ingedeeld, en weegt haar kansen op het halen van de tweede ronde. Figaro is niet helemaal een onbekende voor haar. Ze heeft hem wel eens gereden tijdens de tweewekelijkse les van de Rough Riders. Het voordeel van de thuisploeg? Carriere schudt haar hoofd. Figaro is een moeilijk paard. Ik had liever een andere gehad."

Tijdens de dressuurwedstrijden op zaterdag lukte het Carriere niet de tweede ronde te halen. Springen vindt ze leuker. In galop over hindernissen van een meter of hoger. Niet een sprong, maar een hele serie achter elkaar, met soms scherpe wendingen tussen de hindernissen. Het risico dat het paard op het laatste nippertje weigert. Is springen niet doodeng? Carriere beaamt het. Als ik de ring in ga denk ik: Ik doe het niet. Maar je hebt je ervoor opgegeven, dus je doet het toch. De wil om te winnen is groter dan de angst. En als ik het dan gedaan heb en de ring verlaat, wil ik nog een keer. Het is een verslaving."

Tijdens de studenten-kampioenschappen geldt een knock out-systeem. Een groepje studenten rijdt op hetzelfde paard en de beste van hen gaat door naar de volgende ronde. Vrijwilligers rijden de paarden los en presenteren de dieren aan publiek en deelnemers. Ruiter en paard krijgen voor de wedstrijd slechts enkele minuten de tijd om aan elkaar te wennen. Daaraan wordt streng de hand gehouden. De gespannen ruiters stappen tevoren al wel rond op hun paard, maar met losse teugels. Pas na een seintje van de organisatoren mogen ze de teugels aannemen en hun rijdier even aan het werk zetten.

Nauwlettend kijkt Carriere naar de verrichtingen van Chantal te Maarssen, die voor haar op Figaro rijdt. Vroeger verloor ik altijd van haar." Al snel wordt duidelijk dat Carriere vandaag van Te Maarssen niets heeft te vrezen. Figaro weigert drie keer te springen, waarna zijn ruiter uit de wedstrijd ligt.

Carriere heeft meer succes. Alleen bij hindernis vijf gaat er een balkje af: vier strafpunten. Op weg naar de laatste hindernis lijkt ze even het parcours kwijt te zijn. Ze gaat fout", schrikt moeder als Carriere zoekend om zich kijkt. Maar het valt mee. Het blijft bij vier strafpunten, een resultaat waar Carriere niet ontevreden over is. Maar het is niet genoeg. De volgende ruiter op Figaro, Mas Kwant, komt foutloos door het parcours. Carriere baalt. De afzet bij hindernis vijf was niet goed. Ik liet mijn paard te vroeg gaan. Daardoor kwam hij met zijn achterbenen tegen de balk."

Tijdens de tweede ronde weigert het zwarte paard Sultan Achmed twee keer een hindernis te springen. Toeschouwers houden de adem in als de ruiter, even uit balans door de abrupte stop, voor het zadel belandt. De studente heeft mazzel. Ze hervindt haar evenwicht en rijdt het parcours zonder valpartijen uit. Zit dat nou lekker", roept een student haar pesterig toe, als ze met een rood hoofd voorbij galoppeert.

Het niveau op het studentenkampioenschap is wisselend", zegt Carriere. Sommige ruiters wekken de indruk nog nooit een wedstrijd gereden te hebben. Anderen behoren tot de Young Riders, het Nederlandse toptalent dat op internationale wedstrijden uitkomt. Ik zit daar ongeveer tussenin."

Vlak voor de eindstrijd slaan de finalisten volgens de traditie te paard een glas jenever achterover. De eerste borrel valt slecht. De ruiters klagen al snel over misselijkheid. Ze ontkomen voor de finale dressuur echter niet aan een tweede glas. Saskia Baars, een rechtenstudente uit Utrecht, en Mirella Vrolijk, studente aan de Hogere Hotelschool in Den Haag, verdelen uiteindelijk zowel bij springen als dressuur zilver en goud. De Rough Riders nemen alleen een rozet voor de beste equipe mee, gewonnen door Danielle Carriere en een medestudent.