Nieuws - 27 oktober 2010

De paal van Bernhard komt echt

Een koperen zuil van zes meter, die in de volle zon groeit tot tien meter. Uit het topje een eeuwig brandende vlam. Het Vrijheidsvuur, monument voor Prins Bernhard, wordt na vijf jaar eindelijk geplaatst.

nieuws_2241.jpg
Vijf jaar geleden kocht de gemeente Wageningen het kunstwerk Vrijheidsvuur voor ruim een ton van HansHan Roebers. Het monument ter nagedachtenis aan Prins Bernhard stuitte direct al op verzet omdat het op een fallus zou lijken. Bovendien zou het niet passen op het 5 Meiplein bij Hotel de Wereld.
Daarop werd een alternatieve locatie gevonden: de stoep bij studentenvereniging Ceres, waar Bernhard het défilé op Bevrijdingsdag altijd afnam. Maar tegen de ingediende bouwvergunning werd bezwaar gemaakt. Vandaag werd bekend dat de bestuursrechter in Arnhem dit bezwaar heeft afgewezen.
De gemeente Wageningen laat er geen gras over groeien en begint over twee weken met voorbereidende werkzaamheden. In april 2011 wordt de paal dan echt geplaatst. Tenzij er nog iemand is die in hoger beroep gaat natuurlijk.
 
Resource heeft eerder geschreven over het monument:
Penismonument niet bij de Wereld (lente 2005?)
Vrijheidsvuur mogelijk op de stoep van Ceres (mei 2008)
Ceres ALV gaat akkoord met vuurzuil (juni 2008)
Vrijheidsvuur blijft nog even uit (feb 2009)
Ceres als hoeder van de vrijheid (apr 2009)