Nieuws - 12 april 2007

De oudere dronkenlap

Onze epidemiologen zijn heel matige mensen. Zij wijzen ons keer op keer op de gevaren van onmatigheid en overvloed. En noemen de zegeningen van een voedzaam en een gezond leven. Het is goed dat ze iets met koffie hebben, want koffie is de smeerolie van het universitaire bestel. Daarom is het geweldig dat ze hebben bewezen dat de vieze koffie uit de automaat ook nog eens slecht is voor onze gezondheid. Koffie moet vers zijn, dat is lekker en niet schadelijk.
Epidemiologen hebben ook iets met wijn. Dat is begrijpelijk want na de koffie op het werk, gaat een goed glas wijn er thuis wel in. Uit Wageningen kwam zelfs het verheugende bericht dat een paar glazen wijn gezond zijn voor lijf en leden. Dat was voor de matige drinker en voor de wijnhandel een goed bericht. Onze wijnranken zijn niet voor niets geplant.
Daarbij is het niet gebleven. Want in de wonderlijke wereld van drank en gezondheid is veel te koop. Daarom zijn onze onderzoekers bij oudere Wageningse dames en heren gaan kijken hoe het zat met het roken, bewegen en hoesten en proesten. Niets aan de hand met de tevreden roker die niet aan wandelen met twee stokken doet, maar wel met de oude wijndrinker. Eén glas wijn en gelijk kuchen.
Maar er is hoop, want wellicht houdt bij zes glazen wijn het gekuch helemaal op. Daarom op naar het volgende opzienbarende epidemiologisch onderzoek bij oudere dronkenlappen en hun virale infecties.