Nieuws - 17 december 2010

De nieuwe moraal

De crisistijd baart ideale schoondochters en -zonen. Wie zegt dat studenten lui zijn, belastinggeld verkwisten of niet betrokken zijn bij het wel en wee van Henk en Fatima?

Bij_de_buren_YK.jpg
Een roemruchtig tijdperk is voorbij. Vanaf de jaren negentig was de student asociaal, lui en enkel op geld en seks belust. Miljoenen aan staatsgeld werd verslonden, verzopen en verbrast aan de bar. Nu, in tijden van crisis - er wordt flink bezuinigd aan het front - worden we weer herinnerd aan waar een student voor staat. Vol intellect, discipline, engagement en leerzucht.
 
Leerzucht
Wie sluit zich nog aan bij een studentenvereniging voor het bier en gezelligheid? In ons nieuwe regime van rust en regelmaat past dat natuurlijk niet, en in Groningen hebben ze dat goed begrepen. Verenigingen als Vindicat en Albertus Magnus zullen 'studiemiddagen organiseren, mentoren aanstellen en feesten vervroegen om leden sneller af te laten studeren', zo lezen we in het Groningse UK magazine.
 
Discipline
Een student zonder discipline is als Henk zonder Ingrid. Op het Nijmeegse ANS-online lezen we studenten die van aanpakken weten, goed zo! Goede studenten worden vaak uitgenodigd om student-assistent te worden, en eenmaal voorzien van dat baantje gaat een wereld voor je open. Studente Chantal doceerde drie jaar lang statistiek en kreeg eigenlijk alle vrijheid, terwijl de statuten van de universiteit dat duidelijk verboden. Chantal oogstte louter lof. 'Mijn redeneervermogen sluit veel meer aan bij dat van mijn studenten, daardoor zie ik eerder hun valkuilen.' De nieuwe student: schijt aan de regels, maar wel met discipline.
 
Intellect
Wie droomt er niet van een carrière als die van Jean-Paul Sartre, Marten Scheffer of Paul Cliteur? In een tijd van Twitter, Facebook en Hyves hebben wij, moderne studenten, natuurlijk een spanningsboog als die van een flosdraad, dus als we intellectueel willen worden, dan wel graag op onze manier. Campus.tv wees deze week naar het blad van de Hogeschool Amsterdam, Havana. Zij hadden in hun vorige editie tips om de plagiaatsoftware Ephorus te omzeilen. Tips: gebruik geen Microsoft Word, maar OpenOffice. Of nog beter: gooi dat Franse essay van Sartre door Google Translate en lever het in. Plagiaatkneusje Ephorus herkent het niet en jij bent de held.
 
Engagement
Toegegeven, zo geëngageerd als in de jaren zestig (en zeventig) (en tachtig) worden we niet meer, maar helemaal supernonchalant zijn we nog niet. Een mooi voorbeeld van betrokkenheid deze week in Groningen. Daar verhuist de beruchte IB-Groep (thans DUO, ik kan er maar niet aan wennen) naar een nieuw gebouw, maar de schoonmakers mogen niet mee. En dat vindt de plaatselijke SP geen stijl. Immers: 'studenten die geld lenen bij DUO nemen die schuld ook gewoon mee als ze gaan verhuizen', zegt SP'er Jimmy Dijk. Om schoonmakers nu te vergelijken met studieschuld is misschien wat raar - ik zie echt geen overeenkomsten - maar het punt is duidelijk. Dijk roept op Twitter en Facebook op te protesteren tegen deze DUO-actie. Geëngageerd zijn we dus. Mogen we dan nu weer wat van jullie belastinggeld, lieve burgers?
Nog een tweede voorbeeld van engagement. Of ja, het is eigenlijk een centenkwestie, maar dat moeten ze maar met hun poten van ons geld, of van paps en mams, afblijven. Vorige week vonden massale studentenprotesten plaats, in een poging de regering te overtuigen hun geld maar ergens anders te halen. Het satirisch Amsterdams studentenblad Propria Cures was erbij. Redacteur Johannes Visser sprak zijn rede, die hieronder te zien is. Lezen is leuker, en dat doe je hier.