Nieuws - 15 februari 2001

De natuurkalender trekt veel tuinfanaten

De natuurkalender trekt veel tuinfanaten

In ??n week tijd hebben zich al ruim zeshonderd mensen aangemeld voor het project De natuurkalender van ir. Arnold van Vliet van de leerstoelgroep Milieusysteemanalyse. De vrijwilligers gaan de effecten van klimaatverandering in de natuur bijhouden.

Blijkbaar zijn er veel natuurliefhebbers die vanuit hun eigen achtertuin de wetenschap een handje willen helpen. Van Vliet had wel een redelijk aantal reacties verwacht, maar de honderden aanmeldingen in ??n week tijd na de Vara-uitzending Vroege Vogels waarin het project werd aangekondigd, verraste hem toch.

"Veel mensen hebben al de gewoonte om op hun verjaardagskalender bij te houden wanneer bijvoorbeeld het eerste sneeuwklokje bloeit of de eerste beuk in blad staat. Nu kunnen ze deze gegevens kwijt." Niet alleen de sneeuwklokjes zijn populair. Nieuws is dat de eerste dagpauwoog-vlinders zijn aangetroffen. Ook zijn de eerste vinken gehoord. De vinkenslag, een hoog getsjilp, is goed te onderscheiden van andere vogelriedeltjes, zegt Van Vliet. Hij is ook blij met de reactie van iemand wiens vader alle veranderingen in de tuin heeft bijgehouden vanaf 1934 tot 1992.

Van Vliet verwacht nog veel meer aanmeldingen. De gegevens zullen hem helpen met zijn onderzoek naar de veranderingen in de natuur die mogelijk het gevolg zijn van een warmer klimaat. | H.B.

Zie www.natuurkalender.nl