Student - 10 september 2009

'De mens is geen bintje'

Arnon Grunberg is 'in town'. Maar Wageningen lijkt daar niet van onder de indruk. De gevierde schrijver moest het woensdag met een halfvolle aula doen.

Grunberg trekt maar halfvolle zaal

Grunberg leidde een debatavond rond het thema 'Manipulatie, macht en onmacht'. Als aftrap voor zijn gastschrijverschap aan Wageningen Universiteit. Maar de studenten bleven massaal thuis. De catering na afloop telde meer studenten dan het gehoor in de zaal. Op het kleine groepje na dat de komende tien weken met de schrijver filosofisch de diepte in gaat rond thema's van leven en dood, macht en manipulatie.
Zelden sprankelend
Het gehoor in de zaal bestond voornamelijk uit mannen en vrouwen van rond de vijftig jaar. Die kregen een weliswaar onderhoudend, maar zelden sprankelend spel voorgeschoteld. Ondanks pogingen van Grunberg tot meer vuur, bleef het vooral een beschaafd gesprek onder heren. Een theoloog (Egbert Schroten), een filosoof (Michiel Korthals), een levensmiddelentechnoloog (Kees de Gooijer), een plastisch chirurg (Simon Strackee) en een Eerste-Kamerlid van de SP (Geert Reuten). Letterlijk heren dus; in het vijfkoppige forum zat geen enkele vrouw.
Sex met dieren
Het meest boeiende deel zat meteen aan het begin van de avond. Stel dat mens en dier kunnen voortplanten en het resultaat is een beter mens. Mag dat, wilde Grunberg weten. Nee, dat mag niet. Het is moreel verwerpelijk, daarover waren de geleerden het eens. Maar om uiteenlopende redenen. 'Vanuit de mens gezien, heb ik geen bezwaren tegen voortplanting met dieren. Maar vanuit het dier gezien wél', vindt SP'er Reuten. 'Dat heeft te maken met macht en afhankelijkheid.' Overigens, meent Reuten, zijn wij allemaal het resultaat van voortplanting tussen dieren. 'Dus zouden we allemaal moreel verwerpelijk zijn.'
Oorlog
De Wageningse filosoof Korthals ziet copulatie tussen mens en dier 'ethisch niet als een probleem'. 'Maar voortplanting is een heel ander verhaal.'Dat leidt volgens Korthals tot oorlog tussen de 'verbeterden' en de 'niet-verbeterden'. Theoloog Schroten zoomt in op de keuze-kant van het verhaal. 'Kiezen voor plastische chirurgie is een keuze van die persoon zelf. Maar een genetisch gemodificeerde mens heeft die keuze niet. Die is door zijn ouders gemaakt.' Plastisch chirurg Stracken vindt het allemaal grenzeloos optimistisch. Zo ver is de techniek volgens hem nog lange niet. 'Rationeel gezien', vindt Wageninger De Gooijer 'dat het moet kunnen. Maar het voelt niet goed. Mijn biologische moraal zegt nee. Zou dat gevoel een biologische oorsprong hebben?' Overigens kan het technisch gezien niet, kon hij de zaal geruststellen. 'Soortoverstijgende voortplanting kan niet. Dat leidt tot een steriele soort.'
Pareltjes
Verder leverde de avond een aantal fraaie pareltjes op. Vooral Schroten grossierde daar in. Een paar voorbeelden. Schroten: 'Er is niks mis met schuld. Maar als je het hebt, moet je boeten.' 'Elk standpunt is zo sterk als de kracht van haar argumenten.' 'Ik weet niet of sex de beste manier is van voortplanting, maar het is wel de leukste.''Filosofie is een oefening in de fantasie.' Maar de mooiste one-liner kwam onbetwist op naam van de plastisch chirurg Strackee toen het ging over de toelaatbaarheid van genetische verbetering van de mens: 'De mens is geen bintje'.