Organisatie - 11 januari 2007

De meisjes van Larenstein

88

Toen hogeschooldirecteur Anne Bierma in 1973 aanbelde bij het klooster in Velp had hij weinig idee van wat er achter de muren van het gebouw gebeurde. Hij wist uit de krant dat het klooster leegliep en dat de nonnen wilden vertrekken. Bierma wilde een bod uitbrengen op het gebouw en het landgoed.

64_opinie_0.jpg
De oude moeder overste was er niet, dus Bierma moest even wachten op een antwoord op zijn aanbod. Uiteindelijk werd de koop onverwacht snel geregeld. De bosbouwschool, voordien in Arnhem gevestigd, betaalde 3,5 miljoen en betrok het enorme pand in Velp.
Van 1892 tot 1973 was het klooster het Liefdesgesticht De Goede Herder, opvangtehuis voor katholieke meisjes. In het ‘liefdesgesticht’ vonden twee groepen meisjes onderdak. ‘Gevallen meisjes’ die in aanraking waren geweest met justitie of een buitenechtelijk kind hadden gekregen, en weesmeisjes van katholieke huize.
Volgens een documentaire van het VPRO-geschiedenisprogramma OVT uit 2003 laat het regime in het klooster zich het best vergelijken met een jeugdgevangenis met een ontspoorde directeur. Met liefde had het in ieder geval weinig te maken.
Meisjes die bij het klooster werden afgeleverd werd bijna alles afgenomen. Ze kregen een nieuwe naam, en moesten hun kleren verruilen voor het zwarte jurkje dat alle Larensteinmeisjes aanhadden, en een bordeauxrood jurkje voor de zondag. De meisjes mochten niet praten over hun verleden, en op het uitwisselen van adressen of andere persoonlijke gegevens stonden flinke straffen. Net als op het overtreden van andere huisregels, zoals het spreekverbod tot tien uur ’s morgens.
Een vrouw vertelt in het radio-programma bijvoorbeeld over de angst van haar bejaarde moeder. Die sliep haar hele leven met het licht aan en raakte in grote paniek toen zij op een zaal van een verpleeghuis moest slapen met het licht uit. De reden voor haar paniek was een belevenis in het klooster Larenstein. Ze had als zevenjarig meisje een nacht lang opgesloten gezeten in de kelder, samen met een overleden, opgebaarde non.
Het harde regime zorgde er voor dat meisjes probeerden te ontsnappen, maar de hoge kloostermuur was een barrière die voor de meesten te hoog was. Wie die wist te nemen, moest nog afrekenen met terreinbeheerder en deeltijd veldwachter Broekhof, die het terrein op zijn duimpje kende en de ontsnapte meisjes bijna altijd wist te vinden voordat ze de dichtstbijzijnde tramhalte konden bereiken.
Inmiddels is een groot deel van het klooster afgebroken, en maakt de hogeschool plannen voor de exploitatie van de rest van het terrein. De hogeschool krijgt nog af en toe bezoek van vrouwen die vroeger in het klooster hebben gewoond. De receptioniste van de hogeschool beschrijft in de OVT-documentaire zo’n bezoek tijdens een open dag. De vrouw moest al haar moed bij elkaar rapen om het kerkhof dat nog steeds op het terrein ligt te bezoeken. Na het bezoek kwam ze opgelucht terug. ‘Gelukkig, ze zijn allemaal dood.’

De documentaire over Liefdesgesticht De Goede Herder is te beluisteren op geschiedenis.vpro.nl. Klik op OVT en zoek naar de programma’s van 12 en 19 januari 2003.

Re:acties 88

 • Marion v.d. Westen

  Ik heb drie jaar op Larenstein gezeten en ben daar een jaar misdienette geweest was het eerste meisje destijds,heb toen nog een soort zwarte satijnen jongens pyama onder een toog gedragen en pantoffels net als de jongens,de eerste keer in de sacristie stond de rector achter mij en deed hij een wit boordje bij mij om de nek en hielp mij een misdienaar toog met superplie aantrekken heb mij in het begin er erg onzeker bij gevoeld met de nodige schaamte wat erbij kwam omdat de rector wat pesterig overkwam onder andere dat hij zei dat ik zo op een jongen leek!

  Reageer
 • Bep Straathof

  Ik zat vanaf 1969 in Velp en ben er zelfs misdienares geweest maar het merendeel waren toen nog jongens.in het begin schaamde ik mij ervoor als ik me in de sacristie moest uitkleden en daarna een soort herenpyama en sloffen moest aantrekken met een stijf wit boordje en deze kleren aan onder de misdienaar toog leek ik meer op een jongen maar de rector wilde dat zo.

  Reageer
  • Bart Nieboer

   Hallo Bep persoonlijk heb ik u niet gekend en was ruim voor u daar opgenomen werd ook misdienaar dat in 1960 toen waren er alleen maar jongens misdienaar.

 • Marlies De Jong (74)

  Wisten jullie dat pas tegen het eind van de goede herder meisjes er misdienaar mochten worden,eind 1969 heb ik samen met een paar meisjes met de kerkzuster ervoor geoefend en met dezelfde misdienaarskleren aan als de jongens.

  Reageer
 • Chris Alberts

  Ik ben daar met meerdere jongens van school misdienaar geweest de godsdienst leraar wilde dat we daardoor een diepere godsdienstbeleving kregen,de naam van de rector kan ik mij niet meer herinneren wel de kapelzuster die over de misdienaren ging zuster Jozefien hoop dat ik het goed schrijf.ik heb het hier over 1959 tot 1963.iedere jongen die daar kwam voor de misdienaar beurt ging door de zij ingang naar de sacristie dus echt contact was er niet met de meisjes.

  Reageer
 • J.v.d. Lans

  ik was in 1963 t/m 1967 misdienaar bij de goede herder in Almelo,kan mij nog herinneren dat die meisjes erg teleurgesteld overkwamen zo ik kon waarnemen,toendertijd was daar rector Miedema ik was net twaalf jaar toen ik bij hem misdienaar was,er was daar ook een aparte zuster voor in de kerk waarvan we ons moesten omkleden dan kreeg je van haar een gitzwarte satijnen herenpyama met kousen en pantoffels en een witte kraag om de nek heen en dan ging ze achter ons staan met je misdienaar toog om je armen erin te steken kan me die gladde voering erin nog voor me halen dat glibberde dan over je heen als je de toog dichtgemaakt had met de knoopjes werd de superplie eroverheen gedaan,ja de vele verhalen van de geschiedenis van deze meisjesinternaten laten veel sporen na!!!

  Reageer
  • Gerda Nieuwenhuis

   Dan moet ik u ook gekend hebben zat er in 1964.

  • Lies Schrama

   Na deze tijd ben ik daar ook opgenomen geweest voor vier jaar en was er ook meisjes misdienaar was er niet zo handig mee en kreeg na afloop weleens een uitbrander,nee echt een fijne tijd heb ik niet gehad daar maar deed het eigenlijk om een wit voetje te halen wat niet is gelukt zeg maar.

 • Gerda v Mildert

  Hallo Gerrit
  Oh vast wel dat wij elkaar gezien hebben want ik heb er gezeten van 1964 tot 1968
  Wat een tijd he en wat een ervaringen
  Elke morgen verplicht naar de kerk.ik haalde altijd rottigheid uit ik was 12 toen ik daar kwam

  Reageer
  • Frits Oostveen

   hallo gerda in die tijd was ik daar misdienaar bij de rector echt contact met jullie was er niet omdat wij door een zij ingang naar de sacristie gingen om ons te verkleden dan moet u ook een Indonesische zuster ontmoet hebben die de kosteres was altijd een heel gedoe was dat daar in de sacristie voordat we bij jullie kwamen gehuld in toog en superplie,ik heb begrepen dat u niet makkelijk was maar je kwam daar niet voor niets geniet van uw oude dag doe ik zelf ook.

 • Mirjam

  samen met een ander meisje ben ik er meisjes misdienaar geweest maar er waren ook jongens in 1970.

  Reageer
 • Marijke Hooidonk

  ik zat eind jaren zestig op Larenstein,destijds waren daar meisjes misdienares en ik ben dat ook meedere keren geweest,er was daar toen zuster Felicia die de kosteres was,ben er niet uit eigen wil misdienares geworden je werd gewoon aangewezen door haar of je wilde of niet,de eerste keer toen ik in de sacristie was met haar voor misdienaar kleren te passen wist ik niet wat mij overkwam omdat ik mijn kleren niet mocht aanhouden en een zwarte pyama met kousen en pantoffels moest aantrekken dat was toen standaard daar,wat ik aanhad als misdienaar kleding was toen nog een zwarte soutane met een wit koorhemd eroverheen.

  Reageer
 • Arie Oude Velthuis

  Goede morgen Johanna.ik ken u niet persoonlijk maar wel bijzonder dat daar uiteindelijk meisjes misdienettes mochten zijn daar had ik vroeger geen voorstelling van dan heb ik het over begin 1960 was destijds tien jaar en was misdienaar bij de o.l.v.parochie in Velp en werd ook vaak naar Larenstein gestuurd door de koster,mag ik u vragen wat u aanhad tijdens de dienst,in mijn misdienaar tijd was het een rode of zwarte toog en superplie met een zwarte heren/jongenspyama met zwarte sloffen eronder.

  Reageer
  • Jaap Huisman

   Ik heb u net niet gekend omdat ik vanaf 1956 tot 1959 misdienaar geweest ben bij De goede Herder te Velp,destijds was rector Brandsma die de missen deed met twee misdienaren wij hadden toen nog Latijnse les op school zodoende was de kans dat je de uitverkorene was om misdienaar te worden erg groot inmiddels ben ik 74 jaar en woon momenteel in Arnhem.

  • Frans Frederiks

   Johanna reageert om de een of andere reden niet,waarschijnlijk heb ik u daar ook meegemaakt daar ik in deze tijd ook misdienaar was,ja dat kon niemand zich in deze tijd voorstellen dat later meisjes ook misdienaar mochten worden.

 • Johanna H.Arts

  Ik zat daar begin jaren 70. Er waren geen misdienaars. Meisjes waren misdienaressen.
  Ik ook wel eens. De enige man was de priester.
  Af en toe de dokter/psychiater.

  Praktijken daar was mishandeling en misbruik naar de huidige norm.

  Ik was J63

  Reageer
  • Jan Groen

   Wat leuk om ook wat andere ervaringen te zien hier,toen ik er destijds misdienaar was van 1963 tot ongeveer 1966 had je er geen voorstelling van dat later ook meisjes dat ook mochten worden maar begin de zeventiger jaren mocht in iedere parochie ook meisjes misdienette worden,toen ik afscheid nam als misdienaar was ik veertien jaar en was daar een rector en een kapelzuster die over de misdienaaren ging maar dat zal daarna wel veranderd zijn Johanna,wat wij toen droegen in de kapel was een toog en superplie dit mochten we niet aan over onze eigen kleren maar wel aparte kleding dat was een effen zwarte pyama met sloffen daaroverheen deed de zuser onze toog met superplie zal in Uw tijd wel veranderd zijn?,gr.Jan Groen

  • Monique Woudrichem

   Dan zijn er destijds veel veranderingen geweest,ik zat daar namelijk in 1966 tot 1969 en heb er alleen maar jongens gezien in de kapel die er misdienaar waren zij droegen van die zwarte togen met een superplie.

  • Monique Woudrichem

   Wat bijzonder Johanna dat u daar misdienaar(es)bent geweest toen ik daar zat van 1966/1969 waren er alleen jongens misdienaar,inmiddels ben ik 74 jaar,gr.

  • Carla

   Persoonlijk ken ik u niet van naam,ik ben daar ook nog een jaar of drie van 1969 tot 1972 misdienaar(es)geweest maar er waren ook nog jongens.


Re:ageer