Organisatie - 22 maart 2007

De lift is nog altijd sneller

De weg naar de bovenste verdieping van studentenflat Asserpark in Wageningen telt 265 treden. Donderdag 15 maart renden twintig studenten ze voor hun plezier zo snel mogelijk op. Sportstichting Thymos organiseerde het Open Wageninings Studentenkampioenschap Traplopen.

535_nieuws.jpg
Beneden in de hal wacht om half acht een bonte mengeling studenten op het startschot. Eén voor één gaan ze naar boven rennen in een poging de snelste tijd te halen. Jos Tielen, die in zijn gewone kloffie meedoet, mag als eerste. Wouter van Thymos telt af - ‘drie, twee, één, go’ - en drukt op zijn stopwatch. Jos vertrekt als een speer, steeds drie of vier treden tegelijk nemend. Boven luistert collega Anne mee via haar mobieltje. Na een minuut komt de sportieveling in zicht. ‘Je bent er bijna’, moedigt ze aan.
Een verdieping lager klinkt gejuich als hij langskomt. Bewoners van 15A hebben er een stoel en een biertje bij gepakt. ‘Er komt hier anders nooit iemand langs. Wie gaat er nou traplopen tot de vijftiende.’
Jos is boven in 1 minuut en 23 seconden, met rood hoofd. Daarna volgen één voor één de andere deelnemers. Op de laatste verdiepingen worden de verschillen snel duidelijk. Sommige studenten kunnen door hun zware benen dan al niet veel meer dan wandelen. Ze hebben minuten nodig om bij te komen. ‘Ik ben iets te snel begonnen, had moeite een goed ritme te vinden en moest ook even wandelen’, hijgt Daan, student Bos- en natuurbeheer, als hij na 1 minuut 49 boven is. Hij loopt vaker hard, en draagt ook zijn looptenue, maar vindt dit erger dan de Grebbeberg.
Marloes Miedema houdt het tempo er wel goed in. Ze mist de laatste tree waardoor ze struikelend over de finish komt, maar wordt met haar tijd van 1 minuut 30 wel de snelste vrouw. Haar geheim? ‘Blijven ademen en steeds denken: nog maar één verdieping. Ik jog wel eens een kwartiertje voor een frisse neus, en doe wat aan voetbal, boksen en keep fit, maar meer ook niet.’
Jos wordt uiteindelijk de snelste man, en drie heren van het bestuur van Annie’s gaan in estafette het snelst naar boven (1 minuut 13). Toch is de lift nog altijd sneller. Het is 58 seconden naar de vijftiende, en 1 minuut 1 naar de zestiende, weet Sjoerd van 15A.