Student - 9 juni 2011

De knorren versus de ballen

Er werd een stevig potje gebrast, vorige week maandag bij het KSV-gebouw aan de Stadsbrink. Ceresleden en KSV-ers trokken zo driftig aan de revers van elkaars jasjes, dat buurtbewoners bezorgd de politie belden. De vijftien opgetrommelde agenten, en een hond, hoefden uiteindelijk nauwelijks in actie te komen: de meeste studenten vertrokken uit zichzelf.

24-rellen-ksv.jpg
Aanleiding voor het handgemeen was het schilderij van de godin Ceres, dat een paar dagen ervoor uit het pand van het corps was ontvreemd. Vier KSV-ers hadden ontdekt dat de nooddeur van het gebouw niet goed was afgesloten en maakten van de gelegenheid gebruik om eens tussen de corps­parafernalia te shoppen, aldus KSV-preses Richard Klink.
Na een korte brainstorm over de mogelijkheden - laten taxeren bij Tussen Kunst & Kitsch? - huurden de jongens een busje en vertrokken met 'de kleurplaat' naar Spanje. Als snel circuleerden er op internet foto's van de heren die met het schilderij poseerden voor een hotel in Javier, de geboorteplaats van Sint Franciscus Xaverius. Daar vroegen ze het personeel om het schilderij in de lobby te hangen met de mededeling dat het zeker opgehaald zou worden.

KSV sprak van een goede, studentikoze grap, maar Ceres was not amused. Senator Emke van Wijlen noemde het 'belastend' voor haar leden. Bovendien vermoedt ze dat de KSV-ers hebben ingebroken, want 'het pand aan de Generaal Foulkesweg wordt altijd netjes afgesloten'. Tijd dus voor een tegenactie. Een vijftal leden sprong in een auto en reed naar Spanje om te godinne terug te halen, een andere delegatie toog naar de Stadsbrink om even de spierballen te laten zien aan  'de knorren'.
Preses kruisigen
Wat er in het KSV gebouw precies gebeurd is blijft onduidelijk. Maar uit discussies op internet ontstaat toch een redelijk beeld:
'Tja dat krijg je he als iedereen te veel zuipt op je eigen gala, dan vergeet je sommige belangrijke dingen nog even af te sluiten.'
'Niks geen deur open gelaten, er is wel degelijk ingebroken.'
'De nooddeur kon zonder slag of stoot worden opengemaakt. Dit was ook al bekend bij SSR-W. We zijn uitgekleed en daarna kwam de politie die door buurtbewoners was ingelicht.'
'De knorren zijn vanavond flink uitgekleed... Letterlijk.'
'Eigenlijk wilden we hun preses meenemen, als chick verkleden en op de schoorsteenmantel kruisigen tot Ceres terug was.'
Hoewel KSW en Ceres rivaliserende verenigingen zijn, kwam het in het verleden zelden tot openbare confrontaties. Of de rust is wedergekeerd met  de terugkeer van het schilderij en de braspartij in het KSV-gebouw, valt nog te bezien.   Linda van der Nat en Nicolette Meerstadt
Aftreden?
Gelijk na de diefstal deed het gerucht de ronde dat de senaat van Ceres volgens de mores van de vereniging af zou moeten treden als het schilderij niet binnen 24 uur terug was. Maar het bestaan van dit 'mos' werd door president Emke van Wijlen ontkend. 'Als dat waar zou zijn, was ik zelf naar Spanje gereden en dan had ik er gelijk een vakantie aan vastgeplakt,' sprak zij.