Nieuws - 26 mei 2011

De kleiheuvel van Costa Rica

Wie? Marieke Tichler, derdejaars Diermanagement
Wat? Onderzoek naar de reproductie van de wilde nootmuskaatboom
Waar? Drake, Costa Rica
Waarom? 'Ik wilde onderzoek doen in de jungle'

28-Marieke.jpg
'Het leven in Costa Rica was een regelrechte ommezwaai. Alles ging daar veel relaxter! Ik verbleef samen met mijn stagepartner bij een leuk gastgezin, in een hutje vlak aan zee. We zaten daar echt in the middle of nowhere. Het dichtstbijzijnde dorpje was een uur lopen, daar had je twee kroegjes en een internetcafé. Soms zelfs mét internet. Onze gastvrouw was een flinke roddelkont en hield ervan om iedereen te bespioneren, maar ze was ook heel moederlijk.  Aan het eten moest ik wel even wennen. We aten drie keer per dag gallo pinto, oftewel rijst met zwarte bonen. Dat is even slikken wanneer je dat om zes uur 's morgens als ontbijt krijgt voorgezet. Eén keer per week kregen we pannenkoeken, dan kon ik mijn geluk niet op. 
Iedere morgen ging ik vroeg op pad. Het eerste obstakel was de hoge kleiheuvel die je moet beklimmen om bij de nootmuskaatbomen te komen. Als het geregend had, werd de heuvel een soort waterval en moest je al glibberend omhoog klauteren. Bleek dat stevige ontbijt dus toch goed van pas te komen.  In het oerwoud hielden we ons vooral bezig met het tellen van vruchten en zaden van de wilde nootmuskaatboom.  Met de bedoeling om een inschatting te maken van hun reproductie. Ook observeerden we welke dieren van deze bomen aten en hoeveel.
Er zijn in Costa Rica veel bijzondere vogelsoorten en ik heb ook veel apen gezien. De kapucijnapen kwamen heel dichtbij. Die waren brutaal en probeerden je weg te jagen. Mijn stagepartner is een keer hard weggerend met zo'n groep apen achter zich aan. Maar wanneer je teruggromde deden ze niks meer. Ook slangen zijn er veel. Tijdens het beklimmen  van een waterval  stapte ik bijna met mijn bloten voeten bovenop een giftige addersoort! Het werk was soms vermoeiend, maar de omgeving was ontzettend mooi. Ik heb vijf maanden in een paradijs geleefd.'