Student - 29 november 2007

De jacht op de lege liften

Elke dag tijdens de ochtend- en middagspits in Forum kan een oplettende toeschouwer de jacht op de lege liften aanschouwen. Een mooi spektakel. Groepjes studenten ijsberen onrustig langs de liftdeuren of vechten om de beste uitgangspositie.

Als er eindelijk een lift komt maar die blijkt vol te zijn, gaat er een zucht door de gang terwijl de mensen ín de lift verontschuldigende blikken werpen naar de wachtenden. Een enkele behulpzame student probeert nog wat in te schikken, maar vol is vol dus is het wachten op de volgende lift. Teleurstelling, vloeken, frustratie, iedere ochtend weer opnieuw. Is er dan geen makkelijkere manier om de bovenste verdieping te bereiken?
De lift is één van de drie manieren waarop je je verticaal door Forum kan bewegen. Het hijsbakkie vereist geen fysieke inspanning maar is wel medeverantwoordelijk voor het in stand houden van menig slecht humeur vanwege het lange wachten. Daarnaast is er nog een gemechaniseerde optie: de roltrap. Die brengt je echter maar tot de tweede verdieping en het gaat nooit snel genoeg. Uiteraard zijn er ook nog de goeie ouwe trappen, die wel enige inspanning van student en medewerker vereisen maar tegelijkertijd meehelpen met het opruimen van menig calorieoverschot.
En testen met de stopwatch bewijzen het: tijdens spitsuur in Forum kan een rit van de eerste naar de achtste verdieping per lift ruim vijf minuten in beslag nemen. Dat terwijl een gemiddelde student, en daar schaar ik mezelf onder, over dezelfde afstand per roltrap en trap ongeveer tweeënhalve minuut doet. De trap wint het dus van de lift, althans tijdens de drukke uurtjes.
Mijn geheel objectieve advies is dan ook: stop met klagen, neem de trap. Het is sneller, gezonder en sluit aan bij het groene imago van Wageningen UR.