Nieuws - 3 november 2011

De grote donorshow

Met 7 miljoen euro aan donaties is Wageningen ineens Nederlands succesvolste academische fondsenwerver. De meest banale verklaring: de universiteit vraagt er gewoon om.

13-donorillustratie-620.jpg
Het gebeurt tijdens het zeilen, op de golfbaan of rondom een vergadering. 'Heb je even voor me?', vraagt Daan van Doorn dan aan een vermogende kennis. Vervolgens gaan ze apart zitten of ze maken een afspraak bij de gefortuneerde thuis. Daar vertelt Van Doorn over uitdagend Wagenings onderzoek dat het wereldvoedselprobleem kan helpen verminderen.
Van Doorn, alumnus en oud-topman van vleesverwerker Vion, is een van de zes leden van het Wageningse fondsenwerfcomité. Dat zijn zes ondernemers die de vermogende particulieren in hun netwerk enthousiast kunnen maken over Wagenings onderzoek. Onder hen: Karel Vuursteen (voormalig CEO Heineken) en George Lubbe (oud-topman Nutreco).
Het zestal is de grote troef van het Wageningens Universiteitsfonds. Dat startte ongeveer een jaar geleden de campagne Food for Thought in de hoop het bedrag aan particuliere donaties fors te verhogen. Dat lukte. En hoe. Voorheen was het Wageningen Universiteits Fonds (WUF) tevreden met zo'n half miljoen per jaar. Maar een jaar na de start van Food for Thought staat de teller al op 7.094.790 euro.
Geen van de Nederlandse universiteitsfondsen boekt dergelijke successen - met 3,2 miljoen komt het Leids Universiteitsfonds nog het meest dichtbij. De Wageningse aanpak onderscheidt zich dan ook duidelijk. Op vier onderdelen.
1 Gewoon vragen
De meest banale is: Wageningen vraagt erom. De Amsterdamse filantropiehoogleraar Theo Schuyt heeft ooit onderzocht waarom mensen geven. Dat leverde een lijstje op, met bovenaan: omdat ze gevraagd worden. In dit geval worden kandidaat-donateurs ook nog eens gevraagd door peers, gefortuneerde topondernemers met aanzien en respect.
2 Het 'Wageningengevoel'
Voor mensen die in Amsterdam studeerden, is de band met de stad doorgaans sterker dan die met hun universiteit. Wageningse alumni hebben meestal wel een sterke band met hun alma mater. De universiteit is klein en de vakgebieden zijn afgebakend. Veel donateurs, met name de kleinere, hebben hier gestudeerd en geven aan een 'Wageningen-gevoel' te hebben.
3 Voor concrete oplossingen
'Wij werven fondsen voor de oplossingen en niet alleen voor de kennis,' vertelt Monique Montenarie van het Wageningen Universiteits Fonds. 'Onderzoek is bij ons niet een doel, maar een middel.' Hier komt de aloude oplossingsgerichtheid van Wageningen van pas. Samen met hoogleraren, Ambassadors en raad van bestuur formuleerde Montenarie negen concrete projecten. Daarbij geldt: het is baanbrekend onderzoek, het is afhankelijk van giften, het wordt gedaan door gerenommeerde onderzoekers en het moet leiden tot een doorbraak waar overheden of bedrijven verder mee kunnen.
4 Meekijken
Wie een paar miljoen schenkt, wil graag weten wat er mee gebeurt. Een major donor wil dan ook direct contact met de onderzoeker. Hij krijgt een rondleiding in het lab en de onderzoeker praat hem regelmatig bij. Zonder inmenging, want het blijft echte wetenschap. Wel kijken in de keuken, maar niet in de pan roeren.
De donoren van 2011
3,2 miljoen. Van stichting Comon, gefinancierd door particulier die kapitaal heeft gemaakt met importeren van auto's en machinewerktuigen. Voor onderzoek naar gifvrije malariamuggenvallen van Willem Takken.
2,5 miljoen. Van gepensioneerde topman uit bedrijfsleven die aan einde van carrière tevergeefs naar maatschappelijke baan zocht. Accepteerde uiteindelijk een commerciële functie. Zet zijn daar verdiende fortuin nu in voor onderzoek naar waterbesparende rijstteelt door Prem Bindraban en naar de zwakke plek van aardappelziekmaker Phytophthora door Francine Govers.
Middelgrote gift. Van firma De Heus, omdat het mengvoederbedrijf dit jaar 100 jaar bestaat. Voor onderzoek naar hergebruik van fosfaat door Oene Oenema, en Afrikaans ondernemerschap door Bram Huisman.
Circa 40 kleinere giften tussen de 500 en 80.000, van stichtingen, bedrijven en particulieren.