Nieuws - 5 maart 2013

De 'gouden' kans

Waarom komen studenten niet in actie tegen het sociale leenstelsel, vraagt Vita zich af. 'Zijn we moe na de discussies rond de langstudeerboete?'

Lege_klas.jpg
Het sociaal leenstelsel is een onderwerp dat me deed twijfelen op welke partij ik moest stemmen bij de afgelopen verkiezingen. Onlangs voorspelde het CPB dat een kleine 11.000 studenten, waarvan 7700 HBO'ers, met het nieuwe stelsel zullen afhaken. Dat zijn er in mijn ogen 11.000 te veel. Jet Bussemaker noemt het leenstelsel 'een gouden kans tot kwaliteitsverbetering.'
Dat Bussemaker het onderwijs wil verbeteren, is mooi. Maar dit voordeel weegt voor mij bij lange na niet op tegen het nadeel van de grootschalige afname van het aantal studenten. Studeren is gewoon te belangrijk voor de persoonlijke ontwikkeling. En ook de maatschappij heeft baat bij hoger opgeleiden. Bovendien zorgt het leenstelsel vanwege hogere studieschulden voor een slechte positie van afgestudeerden, en is er een dikke kans dat juist de financieel zwakkere mensen het hardst door de maatregel getroffen worden. Ook vraag ik me af of studenten op de korte termijn wel zullen profiteren van dit gehoopte betere onderwijs. Of betalen ze juist extra om volgende generaties studenten van een beter onderwijs te voorzien?
Waar ik me over verbaas is dat het sociaal leenstelsel minder ophef heeft veroorzaakt onder studenten en scholieren dan de langstudeerboete. Persoonlijk vond ik het idee van de langstudeerboete op zich nog acceptabel, al was ik zeker geen voorstander. Zeker niet van het feit dat het met terugwerkende kracht in werking zou treden. Maar dat beginnende studenten vanaf 2014 helemaal geen studiefinanciering meer krijgen en elk jaar zo'n 3000 euro extra moeten lenen vind ik een veel ernstigere maatregel. Veel huidige studenten lenen al, en je kunt voorspellen wat voor studieschuld er bij de nieuwe studenten bovenop komt. Veroorzaakt dit inderdaad minder ophef onder studenten? Zijn we moe na de discussies rond de langstudeerboete? Of komt het doordat het niet direct van toepassing is op jongeren die nĂș studeren en het daarom schoorvoetend toch beter wordt geaccepteerd?
De komende tijd zal het onderwerp nog wel vaker in het nieuws komen. Bussemaker hoopt het sociaal leenstel in 2014 van start laten gaan, maar het plan heeft nog geen meerderheid in de eerste kamer. Ik hoop van harte dat dit zo blijft en we deze 'gouden kans' lekker links laten liggen.