Student - 12 juni 2008

‘De geur van verse chocola is heerlijk’

Yoghurt, snacks en chocola proeven. Dat kon in een groot lokaal bij Van Hall Larenstein in Wageningen. Naast eten waren er posters over onderzoek naar voeding. Alle stagiaires en afstudeerders van Food Innovation Management presenteerden donderdag 5 juni op hun werkzaamheden. Wat opviel: de Thaise studentes met oer-Hollandse producten als worsten van Stegeman.

Negen Thaise studenten en achttien Nederlandse studenten lieten zien waar ze tijdens hun stage aan werkten. Met soms klinkend succes. De pastasalade die Miriam Scholten ontwikkelde, is binnenkort waarschijnlijk te koop bij de AH to go en benzinestations. Miriam: ‘De salade is bedoeld als een gezonde tussendoorsnack. In de meeste maaltijdsalades zit bladsla, maar dat belemmert de houdbaarheid. Behalve de pastasalade komen er ook varianten met couscous, macaroni en rijst.’
De derdejaars student Rungnapa Boonpawa uit Thailand liep stage bij chocoladeproducent Droste. ‘Voor ik daar stage liep, at ik nooit veel chocola. Nu wel. Vooral de geur van verse chocola is delicious’, vertelt ze. Vijf maanden werkte ze aan verschillende opdrachten en in het lab. ‘De natuurkundige eigenschappen zijn heel specifiek bij chocola. Het product is op vet gebaseerd. Alles hangt bij het verwerken af van de temperatuur, oftewel het opwarmen en het afkoelen.’ Rungnapa zou in de toekomst wel verder willen met chocolade. ‘Bijvoorbeeld chocolade ontwikkelen die niet zo snel smelt bij warm weer, zoals in Thailand’, lacht ze.
Hoewel de mensen op kantoor vaak wel Engels spraken, gold dat niet voor de labmedewerkers, was ook de ervaring van Somsri Phatruantong. Maar met veel gebaren, een paar woorden Nederlands en wat Engels, kwamen ze er altijd wel uit. Somsri deed praktijkervaring op bij worstfabrikant Stegeman. ‘Niet veel Thai kennen dit product, maar ik ben wel gewend geraakt aan de smaak’, aldus Somsri. Zij werkte onder meer aan de verwerking van gedroogd vlees in worst en de ontwikkeling van een worstje in donutvorm, dat over enige tijd in de winkel moet liggen.
De Thaise studenten hebben veel gehad aan de stages. ‘Op school leer je de theorie, tijdens stage de praktijk’, vinden zowel Somsri als Rungnapa. Stagecoördinator Jacques Molmans is trots op zijn studenten. ‘Ze zijn vreselijk gegroeid tijdens de stage en hun Engels is goed vooruit gegaan. In het begin waren bedrijven wel wat gereserveerd. Maar nu zijn ze erg positief over de Thaise studenten en hun inzet. Dat biedt ook perspectief voor de toekomst.’