Nieuws - 13 januari 2011

De campus als bouwput

Hoezo recessie of een dipje in de bouw? 2011 wordt een bouwjaar! Wie ervan houdt, kan zijn hart ophalen aan de dagelijkse vorderingen in Bouwput Campus. Resource schetst de contouren van de nieuwe plattegrond.

20-campus-2011-cmgz.jpg
Er is weinig zo fascinerend als het reilen en zeilen op een bouwplaats. Het op en neer van machines, het af en aan van vrachtwagens, het heen en weer van bouwvakkers. De nieuwbouw van Orion, het tweede onderwijsgebouw op de campus, heeft wat dit betreft de belofte van een spektakel in zich. Niet te missen, centraal op de campus en eersterangs zichtbaar vanuit Forum, Radix, Gaia, Lumen en Atlas.
Maar al die bedrijvigheid brengt een hoop extra verkeer met zich mee. Om chaos (en ongelukken) te voorkomen is dat bouwverkeer strikt gereguleerd. Elke bouwlocatie heeft een eigen 'aanvliegroute'. Uitgangspunt is dat het drukke fietsknooppunt op de Bornsesteeg zoveel mogelijk vrij blijft van vrachtverkeer.
Voor Orion is daarnaast een andere oplossing bedacht: een tijdelijke eigen afslag op de Mansholtlaan. Daarmee wordt de hoofdtoegang naar de campus zoveel mogelijk ontzien.
Desondanks is het oppassen geblazen dit jaar. Uitkijken waar je loopt, fietst en rijdt. En opletten, want de veranderingen gaan snel. Wat stond daar voorheen ook al weer..... Op deze pagina's zijn de belangrijkste ontwikkelingen op een rij gezet. De bijbehorende campuskaart vind je op de volgende pagina.
 
De aanbesteding van Orion is bijna afgerond. Begin maart, na de voorjaarsvakantie, gaat naar verwachting de eerste 'schop' de grond in. Onderwijsgebouw Orion wordt de iets slankere broer van Forum. Blikvanger in dit vijfhoekige bouwwerk is de grote collegezaal die als een soort ufo boven de begane grond zweeft. Begin 2013 moet de bouw af zijn.
Actio is de naam van het nieuwe gebouw dat het Facilitair Bedrijf dit najaar betrekt. De link met 'actie' ligt voor de hand. Daarnaast knipoogt de nieuwe naam naar Het Nieuwe Werken, waar de facilitair-bedrijvers als eerste binnen Wageningen UR mee van start gaan. Actio is speciaal ontworpen voor deze manier van werken waarbij interactie centraal staat. Het pand wordt als een nieuwe vleugel haaks op het bestaande Wisselgebouw gebouwd. Op deze plek stond tot voor kort een woning. De huidige tennisvelden ter plekke zijn verdwenen.

Aan het nieuwe Zodiac (Animal Sciences Group) wordt al sinds afgelopen zomer gebouwd. Het bestaande gebouw (voorheen Plant) aan de Elst ondergaat een flinke make over. Nieuw is de centrale entree die aan de campuskant de beide bestaande panden verbindt. In deze nieuwbouw komen onder andere onderwijsruimtes: links een collegezaal met 130 plaatsen, rechts een pc-zaal met 48 werkplekken. Op het bestaande rechtergebouw is een extra verdieping geplaatst. Het nieuwe Zodiac biedt ruimte voor circa 250 werkplekken, 50 flexplekken en 100 werkplekken voor studenten.

Op een steenworp afstand van Zodiac, in een hoek van de campus achter AFSG, wordt tegelijkertijd hard gewerkt aan de nieuwe Researchaccommodatie van Zodiac. Op dit terrein met stallen en onderzoekslabs krijgt ook proefboerderij De Ossekampen nieuw onderdak. De geplande opleverdatum van beide bouwprojecten is 23 september van dit jaar. Er is haast bij: voor het einde van het jaar moet het oude Zodiac aan de Marijkeweg leeg zijn.

Op diverse plekken op de campus wordt nieuwe parkeerruimte gemaakt. Meest in het oog springend zijn de parkeergebouwen. Daarvan zijn er twee gepland. Op de huidige parkeerplaats naast Radix komt er eentje en tegenover het nieuwe onderwijsgebouw Orion ook.

Vlak voor de Kerst is de verbouwing van het Technotron afgerond. AFSG brengt hier een aantal leerstoelgroepen onder. Een derde deel van voormalige technische hal wordt practicum- en pc-ruimte voor studenten. Eind februari vindt de verhuizing plaats. Het naastgelegen Atrium is dan aan de beurt. Nog dit jaar start een flinke renovatie. In Atrium krijgen vijf leerstoelgroepen van het Biotechnion (De Dreijen) hun plek. Tussen Atrium en Technotron -op de plek van het huidige Turbotron- komt een verbindingsstuk. Het voorlopig ontwerp is inmiddels klaar. Na de zomer start de bouw van dit kantoorpand, dat volgend jaar wordt betrokken.

Maar de echte klapper is de nieuwbouw van AFSG aan de Bornsesteeg achter Futurum (het Restaurant van de Toekomst). Dit jaar wordt begonnen met het ontwerpen van de toren die wat hoogte betreft kan concurreren met Forum. De oplevering is overigens pas in 2014 voorzien. De oplevering van de toren luidt de laatste fase van de ontruiming van De Dreijen in. Aan de voet van die nieuwe toren trekt AFSG nog voor de zomer in de onlangs verbouwde laagbouw tegenover Futurum. Beneden komt onder meer het competence center, de lounge-achtige academische ontmoetingsplek voor de hele campus. 

Gaia en Lumen worden aan elkaar geknoopt met een nieuw entreegebouw. Dat pand biedt straks ook plaats aan het nieuwe Isric-museum. Het bodeminstituut is net voor kerst ingetrokken bij de Environmental Sciences Group in Gaia. Het museum is nu nog te vinden op Duivendaal. Een klein deel van de collectie krijgt tijdelijke huisvesting bij ESG. Nieuwbouw is pas voor 2012 voorzien.

Atlas, het markantste gebouw van de campus, krijgt nieuwe bewoners. ESG maakt op de bovenste verdiepingen plaats voor het Bestuurscentrum. De verhuizing staat voor het najaar op de rol. Het Bestuurscentrum verlaat Duivendaal en verdwijnt daarmee definitief uit het centrum van Wageningen. ESG blijft in Atlas maar schikt in. In de loop van het jaar vindt een interne herverdeling plaats over Atlas, Gaia en Lumen.  

Aan de overzijde van de Mansholtlaan wordt op dit moment de laatste hand gelegd aan het nieuwe gebouw van ecologisch instituut NIOO. Het NIOO is geen onderdeel van Wageningen UR, maar wordt wel tot de campus gerekend. Datzelfde geldt voor het nieuwe schoolgebouw van Stoas dat volgend jaar naast het NIOO wordt gebouwd. De strook grond langs de Mansholtlaan is van Wageningen UR. Tot nog niet zo heel lang geleden stond hier het IMAG. 

Friesland Campina is de eerste van een serie zogeheten kennisintensieve bedrijven die een plek moeten krijgen langs the strip aan de zuidkant van de campus. Campina gaat het nieuwe R&D-centrum hier bouwen. Het onderkomen biedt plek aan 350 onderzoekers en herbergt laboratoria, een proeffabriek, een bakkerij en ruimtes voor smaaktesten. Het bedrijf zit nu met honderd onderzoekers op het agrobusiness park in Wageningen. Die verhuizen ook naar de campus.

Wonen op de campus is nu nog een no-go. Maar als het aan huisvester Idealis en Wageningen UR ligt, komt daar verandering in. Samen met de gemeente Wageningen wordt bekeken of woningbouw voor studenten mogelijk is aan de Bornsesteeg. Bijvoorbeeld op de plek van de huidige barakken van het Facilitair Bedrijf. Vooralsnog zijn er geen concrete plannen.

Ten slotte krijgt de campus een nieuwe aansluiting op de Mansholtlaan. De toekomstige HOV-buslijn maakt gebruik van deze afslag. Maar zover is het dit jaar nog niet. De bus en de afslag staan voor volgend jaar gepland.