Nieuws - 7 juli 2011

De buigzame regels van Bonaire

Wie? Diand Laarman, vierdejaars Internationaal land- en waterbeheer; Wat? Stageonderzoek; Waar? Bonaire; Waarom? Werken in een project dat onder meer het koraalrif beschermt

28-Diand-Laarman-02978.jpg
'Bonaire is warm en zonnig. Het stadje Kralendijk ziet eruit als een tropisch plaatje, maar de borden langs de weg zijn Nederlands. Op de radio klinkt André Hazes. Het blijft een beetje vreemd, de tro­pische omgeving samen met Nederlandse invloeden.
Bonaire is een klein eiland. Het is anderhalf keer zo groot als Texel en er wonen minder dan veertienduizend mensen. Het is echt prachtig, vol ongerepte natuur. Ik woonde vlak bij de kust, zodra ik het water inliep was daar het koraalrif. Dat mis ik wel nu ik weer terug ben. Het koraalrif beschermen is een van de doelen van het project waar ik aan gewerkt heb. Het rif is heel belangrijk voor Bonaire, dat draait op het toerisme. Doorgaans is het stil en rustig op het eiland tot de cruiseschepen met toeristen komen. Dan is het even een komen en gaan van mensen en taxi's. Als de boten vertrekken is het weer rustig. Voor mij misschien wel een beetje te rustig.
Regels zijn buigzaam op Bonaire, of beter gezegd: de regels worden lang niet allemaal nageleefd. Ik kwam bijvoorbeeld een ex-bolletjesslikker tegen, die het smokkelen van drugs zag als een goede manier om geld te verdienen. Dat het illegaal is, was niet van belang. Europese Nederlanders worden op het eiland gezien als te efficiënt, te zuur. We hechten volgens de eilanders teveel waarde aan de  regels. Zo mag je op Bonaire rijden als je dronken bent. Zolang je zelf denkt dat je naar huis kan rijden is het prima. Je moet dan dertig kilometer per uur rijden en je knipperlichten aanzetten. Twee vriendinnen wisten zelfs niet goed meer wie er naar huis was gereden. Zelf ga ik met meer dan vier glazen alcohol op niet meer rijden, ik ben toch te Nederlands.
Iedereen is wel heel beleefd tegen elkaar en gebruikt veel nettere taal dan in Nederland. Spreken en denken doe je met je hart, vinden ze in Bonaire. Wanneer je andere mensen vriendelijk behandelt, voelen ze zich beter als ze je gesproken hebben. Dat maakt het leven leuker. Een geweldige instelling toch!'