Student - 17 april 2008

De bijbel is een clublied

De bijbel is een boek met verzonnen verhalen, zegt de atheïst. De bijbel gaat over hoe het leven verder gaat als mensen maar wat blijven aanrommelen, zegt de protestant. Blader snel door naar het nieuwe testament, want dan komt Jezus en die verlost ons van de zonde, zegt de katholiek.
De drie heren die zijn uitgenodigd door KSV St. Franciscus en de vier kleinere christelijke studentenverenigingen uit Wageningen voor een debat over de bijbel, hebben duidelijk een eigen visie op het heilige schrift. In de zaal van KSV luisteren donderdag 10 april honderdvijftig studenten op bankjes en stoeltjes naar hun betogen. Gespreksleider is de burgemeester van Wageningen Geert van Rumund, een katholiek die theologie heeft gestudeerd en ‘in zijn hart voelt dat er maar één kerk is’.

De onderwerpen voor de avond prikkelen. Is wat in de bijbel staat echt gebeurd, heb je in deze tijd nog wat aan het oude boek, en is de bijbel de enige openbaring Gods? ‘De bijbel is de beste manier om bij God te komen’, zegt bisschop en oud-studentenpastor Everard de Jong uit Roermond zonder spoor van twijfel. Dat is de protestantse VU-hoogleraar Eep Talstra, die colleges bijbelinterpretatie geeft, niet met hem eens. ‘Als je de bijbel uit hebt gaat de openbaring door.’ Hij ziet de bijbel als het clublied van christenen, en andere godsdiensten hebben zo hun eigen clublied.
Het debat gaat verder vooral over de zin van geloven en de zin van het leven. Dat komt ook door de aanwezigheid van atheïst Bart Klink, een student Bewegingswetenschappen met een website over het onderwerp, die de bijbel rationeel fileert. Dat hij het boek goed kent komt door zijn christelijke opvoeding, vertelt zijn moeder, die opstaat als iemand naar Klinks achtergrond informeert. ‘Hij ging vragen stellen’, vertelt ze over de ommezwaai van haar zoon.
Reacties uit de zaal komen er de hele avond nauwelijks, maar Van Rumund daagt de studenten daar ook nauwelijks toe uit. Een jongen die bijna tien minuten met zijn vinger omhoog zit, ziet hij over het hoofd. Twee meiden achterin zitten dan allang te kletsen met gebogen hoofden. Als boven gerommel en gezang klinkt van KSV’ers die aan een avondje bieren beginnen, verdampt in de zaal het laatste restje aandacht.