Nieuws - 5 april 2001

De berg wint altijd

De berg wint altijd

Wageningse studenten op expeditie naar de Himalaya

Twee Wageningse studenten Bodemkunde, Arnaud Temme en Susanne Laven, bereiden zich voor op een klimexpeditie van vijf weken in de Himalaya. Ze vertrekken op 12 juli met tien andere leden van de buitensportvereniging Knav98 uit Geleen naar India. Op het programma staan drie bergen van ruim zesduizend meter hoog.

Temme is expeditieleider en heeft al veel bergervaring. In 1997 heeft hij met een jeugdexpeditie in het Andesgebergte in Bolivia en Peru rondgetrokken. Hier is de Knav98 uit voortgekomen. Met twee neven uit deze groep, zijn beste vrienden, heeft hij in 1999 de Khan Tengri (7100 meter) beklommen. E?n van zijn vrienden heeft de tocht echter niet overleefd. Temme: "Het meeste gevaar heb je zelf in de hand. Maar er stortte ineens een ijstoren in en hij belandde ook nog in een gletsjerspleet. Alles bij elkaar pure pech." Het verongelukken van zijn vriend doet hem nog steeds verdriet, maar hij is het jaar daarop toch de Alpen weer ingegaan. Temme: "Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ik weet niet wat het is: het buiten op stap zijn met vrienden, het afzien, het uitzicht, alles."

Voor deze expeditie staan de Stok-Kangri (6153 meter), de Jogin I (6455 meter) en Jogin III (6129 meter) op het programma. Temme noemt de doelen bescheiden: "Belangrijk is dat iedereen het aankan en dat het ook gezellig is. Daarom splitsen we na de eerste van de drie bergen in trekkers en klimmers."

Laven werd anderhalf jaar geleden door de bergen gegrepen toen ze met haar vriend Temme meeging naar de Alpen. "Maar ik vind vooral het wandelen leuk", zegt ze. Ze werken aan hun conditie door vaak hard te lopen en regelmatig in de Ardennen te wandelen. Temme gaat verder nog zwemmen en mountainbiken. Temme: "Niet alleen het trekken en klimmen zelf is best afzien. Het is op deze hoogtes min twintig graden en toch moet je vroeg je slaapzak uit om sneeuw te gaan smelten. Je hebt namelijk vijf liter vocht per dag nodig. Bovendien is het eten best vies."

De expeditieleider is nu druk bezig met de organisatie. Om een berg te mogen beklimmen, moet je voor een bepaalde periode een vergunning kopen bij de Indiase autoriteiten. Dat kost niet alleen veel dollars, maar brengt ook veel papierwerk met zich mee. Daarnaast is er aandacht voor lawinekunde, ori?ntatie en spleetredding.

De groepsleden, zes mannen en zes vrouwen tussen de 18 en 26 jaar, gaan binnenkort voor een veiligheidstraining naar de Alpen. "Want klimmen lijkt wel 'ik tegen de berg', maar ik ben de enige die kan verliezen", aldus Temme. | Y.d.H.

De voorbereidingen voor de expeditie zijn vanaf 8 april te volgen via http://travel.to/Knav98