Nieuws - 1 januari 1970

De baas bellen om te zeggen dat je schoolziek bent

Een medewerker van Wageningen UR meldt zich in de toekomst niet langer ziek, maar vraagt zijn leidinggevende ‘verlof om te verzuimen’, meldde de arbo- en milieudienst vorige week in een advertentie in Wb. Toe maar, dat klinkt streng. Kan de chef ook ‘nee’ zeggen als een zieke werknemer om verlof vraagt?

Dr Leo van Broekhoven, hoofd arbo- en milieudienst: ,,Nee, ziek is ziek. De leidinggevende zal nooit bepalen of je ziek bent. Dat doet een arts. De formulering is niet streng bedoeld. Zeventig procent van het ziekteverzuim is niet medisch, maar werkgerelateerd. De bedoelding is dat we dat bespreekbaar maken.’’
U verwacht toch niet dat een medewerker die een dagje wil spijbelen eerlijk gaat zeggen dat hij geen zin heeft om te werken? Die zegt toch gewoon dat hij een griepje heeft, waarop de chef begripvol antwoordt ‘dat het nogal heerst’.
,,Als dat een keer per jaar gebeurt, zal de chef dat inderdaad zeggen. Maar als iemand zich regelmatig ziek meldt, is het de bedoeling dat de leidinggevende met zijn medewerker in gesprek gaat. ‘Heeft het iets met het werk, of met mij te maken?’ Je kunt dan ook afspreken dat je als medewerker wel verzuimt, terwijl je niet ziek bent. Denk bijvoorbeeld aan de afhandeling van een conflict. Je kunt met elkaar een afkoelingsperiode afspreken, waarin de medewerker even niet op zijn werk verschijnt. Nu melden mensen zich dan ziek, terwijl ze dat medisch gezien natuurlijk niet zijn.
Wij gaan leidinggevenden een cursus verzuimgesprekken aanbieden om ervoor te zorgen dat jij of zij de geschikte aanwijzingen en vragen heeft om zo’n gesprek goed te kunnen voeren. Het is overigens niet ons initiatief, dat je je bij je leidinggevende moet ziekmelden is een gevolg van de wet poortwachter. Het zal niet in een keer goed gaan. In totaal hebben we drie jaar uitgetrokken voor de invoering.’’ |
K.V.