Student - 9 juni 2011

De apenrots van het hoger onderwijs

Wie deze zomer eens lekker wil grinniken om de universitaire bestuurscultuur, moet het boekje Promo Sapiens van R. DuBois op de kop tikken.

26-Promo-Sapiens-Omslag.jpg
In deze zedenschets van de ondernemende universiteit zet de zoon van een gedupeerde wetenschapper een val voor de ambitieuze collegevoorzitter Hella - die daar vol overgave intrapt.
De satire is geschreven door Ruud van den Bos, gedragsbioloog aan de Universiteit Utrecht. We krijgen dus een inkijkje bij de buren, waar een bonte stoet aan bestuurders en onderzoekers de revue passeert. Allereerst is daar de vrouwelijke collegevoorzitter die alles doet ter meerdere eer en glorie van de universiteit, wat steevast blijkt samen te vallen met haar eigen belang. De hoofdpersoon in het boekje, de zoon van een gedupeerde wetenschapper, nodigt haar uit voor het tv-programma Hollands Next Top Professor. Dat blijkt een val, maar de ambitieuze collegevoorzitter heeft zich inmiddels dusdanig losgezongen van de universiteit dat ze de signalen uit haar omgeving mist.
Naast de collegevoorzitter zijn er de marktgerichte hoogleraar die een ontdekking van een collega heeft ingepikt en schaamteloos vrouwen lastigvalt op de universiteit, het bestuur dat niet durft op te treden tegen deze kandidaat-Nobelprijswinnaar, de medewerker van het Nieuwdom Onderzoeksinstituut voor Participatieve Empirische Antropologie die de hoer speelt, de rector magnificus die homo is, en de fiscus (financieel bestuurder) die in een rolstoel zit. Samen met de quotum girls (de vrouwelijke hoogleraren) zijn de streefcijfers van het politiek correcte onderwijsministerie daarmee gehaald.
De collegevoorzitter in het boek is niet Yvonne van Rooij, collegevoorzitter van de Universiteit Utrecht, zegt Van den Bos. Zijn personage Hella staat model voor de moderne universitaire bestuurscultuur waarbij alles om imago draait. De Wageningse lezers mogen zelf uitmaken welke collega's ze in de personages van DuBois herkennen en of het gras in Utrecht groener is dan in Wageningen. Maar ook onze vrienden van Van Hall Larenstein kunnen hun lol op met deze parodie op de apenrots van het hoger onderwijs.
Promo Sapiens, een satire - door R. Dubois, 97 pagina's, ISBN 978-908548285-7