Student - 9 mei 2015

De Zaaier terug naar de stad?

tekst:
Roelof Kleis

De Zaaier, hét symbool van de landbouwuniversiteit, zou eigenlijk terug moeten naar de binnenstad. Naar het Conventplein bijvoorbeeld, waar ook café De Zaaier zit, opperen ondernemers aan het plein.

Het verplaatsen van het beeld is een van de 363 ideeën voor de toekomstvisie op de Wageningse binnenstad. Werkgroepen gaan deze maand aan de slag om die ideeën te verwerken in veelomvattende visie voor de binnenstad. Het opkrikken van het Conventplein komt in meerdere van de ingediende ideeën naar voren. Het pleintje is moeilijk vindbaar en kampt met leegstand in de aangrenzende panden.

‘Het is een heel mooi pleintje, maar de loop zit er niet in’, licht Judith Scheltema van eetcafé en cadeauwinkel Vreemde Streken toe. ‘Het is moeilijk te vinden en fietsen staan in de weg. De vraag is hoe je dit plein gezelliger maakt. Bijvoorbeeld met bloembakken of door De Zaaier daar neer te zetten. Er zit verder geen diepere gedachte achter.’ Een ander idee is om van het plein een soort duurzaam plein te maken. Scheltema: ‘Met een biomarkt waar je streekproducten kunt kopen. Als een tegenhanger van de Markt.’

De ideeën die als basis dienen voor de toekomstvisie zijn verzameld tijdens een druk bezochte bijeenkomst eind maart. Op de lijst staan diverse plannen voor studenten of Wageningen UR. Zo wil iemand tuktuk-vervoer tussen de Markt, de campus en museum Het Depot. Er moeten meer evenementen voor (internationale) studenten komen. Op de campus zou een loket van de gemeente moeten komen. En jongerenclub Unitas moet naar de binnenstad.

De ontwerpvisie wordt op 22 juni gepresenteerd tijdens een publieksbijeenkomst. Eind mei opent de gemeente een pop-up winkel ‘Aan de slag met de binnenstad’ waar bewoners op de hoogte worden gehouden van de ontwikkelingen. Het eerste project wordt volgens burgemeester en wethouders het plaatsen van fietsenrekken in de Molenstraat.