Nieuws - 14 november 1996

De Woeste Hoeve

De Woeste Hoeve

Maandagavond, tien uur. In de keuken van Hoevestein 4c vergadert de bewonersvereniging druk en efficient over De Woeste Hoeve, de kroeg onderaan de flat. Weliswaar wat laat, want ze zijn net terug van een borrel met collega's van de Bornsesteeg. Lampjes, tv-kabels, naambordjes en vuilniszakken passeren de revue. Barcommissaris Chris Langenbach heeft een aanbieding gehad voor een fles Jameson van 4,5 liter. Dat gaat niet door, er is al zo'n fles van Campbell, al is Jameson volgens de penningmeester beter.

Na het doornemen van de financiele perikelen komen de geplande activiteiten aan bod, zoals de Beaujolais Primeur-avond. Zestig flessen, besluit de vergadering, en extra kurkentrekkers, die door de inventaris- en technisch commissaris zullen worden aangeschaft. Vervolgens Sinterklaas. Misschien zijn twee Sinterklazen beter", oppert een bestuurslid, Die van vorig jaar was zo zat dat hij de helft van de flat niet heeft bereikt."

Volgt de evaluatie van een feest, afgelopen weekend. Een vies, ranzig soort feest", concludeert de voorzitter van de activiteitencommissie (Wak). Resultaat: kapotte wc, cd's op de grond, vierenhalve doos kapotte glazen en kots in het trappenhuis. De feestgevers kunnen een uitgebreide rekening tegemoet zien.

Ondertussen is De Woeste Hoeve al aardig volgelopen. Aan de bar een rijtje bewoners; een kwartet stamgasten staat bij het dartbord. In het tamelijk kapotte bankstel hebben zich enkele Hoevesteiners aan een meter bier gezet. Kleurrijke schilderingen van flatkunstenaars van diverse generaties sieren de muren, de muziek staat hard. We nemen daarom een biertje in het relatief rustigste hoekje achter de bar. Het is happy hour, zoals dit jaar iedere maandag, hetgeen betekent dat bier geen gulden maar 75 cent kost. En een meter kost zeven gulden vijftig.

Voorzitter Wout Wolken, derdejaars doorstromer Bioprocestechnologie, vertelt: Hier komen mensen van Hoevestein, af en toe wat van Droevendaal, oud bewoners en mensen van andere flats, als bijvoorbeeld De Poef dicht is." Al met al gemiddeld zo'n dertig man. Penningmeester Ruud van Gorp, tweedejaars Levensmiddelentechnologie, is vorig jaar op Hoevestein komen wonen. Ik zat hier meteen al regelmatig, zo'n vier keer per week." Secretaris Anneke Martin, ook levensmiddelen, eveneens. Ik woonde eerst op Dijkgraaf, maar daar had ik het na anderhalf jaar wel gezien. Hier vind ik het veel gezelliger."

Ex-feestcommissaris Corinne schuift aan. Ze heeft foto's meegenomen van de in oktober gehouden It-party, waar behalve blacklight en rookmachine een heuse kooi aanwezig was. Ik zie Van Gorp als potloodventer en een stamgast met afgeschoren borsthaar heeft zich ingesmeerd met baby-olie.

Speciaal is ook de elf-bierentocht, die met behulp van een stempelkaart moet worden afgelegd. Rond de vijftig inschrijvingen heeft dit jaarlijks terugkerend fenomeen, waarbij het officieuze record op ruim een uur staat. Maar die jongen heeft vermoedelijk vals gespeeld."

REM klinkt door de kroeg; even later afgewisseld met Sesamstraat. Zou dat elders wellicht tot verbaasd opkijkende hoofden leiden, hier niet. Dat is voor een groot deel de verdienste van WHAC-voorzitter Eline iene miene Klaassens, ook al levensmiddelen. Iene Miene vanwege haar postuur en haar voorliefde voor Sesamstraat. Ik heb zoveel bandjes", gebaart ze. Als ik op het hoogtepunt van de avond Ik verloor mijn koekie in de disco opzet, zingt iedereen mee."

Wolken doseert zijn muzikale voorliefde zeer bewust: Ik hou van heavy metal en doom, doe af en toe een nummertje." Daarentegen is hij niet te beroerd het Wilhelmus op te zetten om na de laatste ronde de echte diehards de kroeg uit te jagen. Want dat is niet altijd even makkelijk, weet ook Van Gorp uit ervaring: Zelfs met de muziek uit en de tl aan blijven de echte zeikerds nog zitten."

Bij het dartbord tref ik de 25-jarige Roel Brouwer, vierenhalf jaar bewoner van Hoevestein. Brouwer heeft onlangs zijn studie Agrosysteemkunde eraan gegeven. Anderhalf jaar bestuursschap eiste zijn tol. Eigenlijk vind ik het wel erg", verklaart hij met een biertje in de hand. Aan de andere zijde heb ik hier een ongelofelijk gezellige periode meegemaakt, die ik nergens anders had kunnen meemaken." Terugblikkend: Ik had het alleen gedoseerder moeten doen. Dat is ook mijn advies aan de nieuwe bestuursleden. Het lag ook aan hoe ik er invulling aan gaf." De sfeer van De Woeste Hoeve kan volgens hem het best worden omschreven als gemoedelijk. Als het gezellig is in een bar, waarom zou je dan gaan slapen?"

Rond twaalf uur is het stampvol. Oud-Hoevesteinbewoners Marco Co en Lei Leo zijn ook binnen komen waaien. Het duo woont sinds twee maanden samen aan de Hollandseweg, na ruim een decennium Hoevestein. Toch zijn ze bijna dagelijks stamgast. Co herken ik van de foto's van de It-party, waar hij in gele legging met zwart-wit bespikkeld kruis gekleed ging. Leo studeerde in 1992 af en heeft drie jaar leraarschap in Velp achter de rug. Dat was goed te combineren. Geen probleem, gewoon om zeven uur opstaan." Vincent alias Vinney de Pooier van 4B is er ook. We hadden ooit het idee een escortservice te beginnen met de afdeling", licht hij zijn bijnaam toe. Nee, het is er uiteindelijk niet van gekomen. De klandizie he, die viel tegen."

Dertigjarige Leo blijkt verantwoordelijk te zijn voor een aanzienlijk deel van de muurschilderingen. Zoals de trollen bij het toilet en een Garfield achter de bar. Hier heerst een echte familiesfeer," vindt hij, Ik kom hier zo vaak omdat ik hier zogezegd geboren en getogen ben. Daarom ga ik niet naar een andere kroeg."