Nieuws - 1 januari 1970

De Wilde op kop

In de verkiezing van de Grootste Wageninger heeft de voormalig hoogleraar Entomologie prof. Jan de Wilde de koppositie genomen. De voormalig hoogleraren prof. Rommert Politiek (veefokkerij) en prof. C.T. de Wit (theoretisch teeltkunde) lijken ook nog kansrijk voor de eindoverwinning. Zie ook: Grootste Wageninger

Bijna de gehele tijd lag voormalig hoogleraar prof. Rommert Politiek overtuigend op kop. Sinds vorige week is De Wilde echter bezig met een opmerkelijke opmars. Op dinsdag 7 december plaatste hij een beslissende demarrage en hij ligt nu op kop met 125 stemmen. Politiek volgt met 113 stemmen en daarachter komt De Wit met 89 stemmen. Geneticus prof. Maarten Koornneef staat met 40 stemmen op de vierde plaats en FAO-topvrouw prof. Louise Fresco op de vijfde plaats met 39 stemmen.
De overige kandidaten hebben een flinke achterstand en lijken kansloos. Tot nu toe zijn 460 geldige stemmen uitgebracht, het overgrote merendeel via de internetsite van het Wb (www.wb-online.nl/GrootsteWageninger). Stemmen is nog mogelijk tot en met vrijdag 10 december.
De stemming blijkt flink gevoed te worden door een lobby van de veetelers. Een mailing naar hun relaties heeft geleid tot stemmen op Politiek vanuit de hele wereld. Op de weblog van een Zodiac-student worden mensen onder het kopje ‘kies koeien, stem Politiek’ opgeroepen ‘dit verkiezinkje ’s bij elkaar te lobbyen’.
De Wilde krijgt op zijn beurt opmerkelijk veel stemmen uit Zorg- en Wooncentrum De Haven in Bunschoten. Uit navraag blijkt dat een van de dochters van De Wilde daar werkt.
De Grootste Wageninger wordt bekendgemaakt in Wb37 die op 16 december verschijnt. / GvM