Wetenschap - 24 oktober 2002

De Wereld wordt luxe restaurant

Ambitieuze plannen rondom het voormalige Hotel de Wereld waren er al. Nu is er een dito ondernemer bij gevonden en heeft de raad van bestuur besloten geld te investeren om het pand aan het 5 Meiplein in goede staat te krijgen. Ondernemer Addie Roelofsen zal het monumentale pand daarna huren van Wageningen UR en omtoveren tot een exclusief hotel-restaurant.

Roelofsen wil een exclusief hotel-restaurant van internationale allure neerzetten. Hij zegt samen met zijn team toe te zijn aan de uitdaging van een Michelinster. In de ruimte langs de Bevrijdingsstraat, waar nu het studentenpastoraat zit, komt een eetsalon waar honderd mensen voor veertig euro per maaltijd kunnen plaatsnemen. In de serre kunnen veertig personen aanschuiven die honderd euro of meer voor hun maaltijd willen neerleggen. In de hal, wat de lounge van het hotel wordt, is en blijft er ruimte voor tentoonstellingen over vrede en veiligheid, maar komt straks ook een open keuken en grand caf?. Daarnaast blijft de grote en kleine capitulatiezaal intact en toegankelijk voor het publiek. Wageningen UR wil met Roelofsen vastleggen dat die ruimtes een aantal dagdelen bestemd blijven voor activiteiten van Wageningen UR. Woordvoerder Simon Vink denkt aan twee of drie avonden in de week in het hoogseizoen. De rest van de tijd kunnen er bijvoorbeeld trouwerijen plaatsvinden.

De verbouwing van Hotel de Wereld begint in januari en zal acht maanden duren. De huidige gebruikers van het pand, Studium Generale, studentenpastoraat, filmhuis Movie W en theater het Hemeltje moeten vertrekken, maar het is nog niet duidelijk waar ze onderdak krijgen. Dr Sander Essers, hoofd Studium Generale, is daar ontstemd over. Hij is wel blij dat er nu een goede horecavoorziening in De Wereld komt. Maar volgens Essers verdient Wageningen een cultureel-educatief centrum en had die bestemming op de eerste plaats moeten komen in Hotel de Wereld, aangevuld met goede horeca. | J.T.