Nieuws - 1 januari 1970

De Wereld maakt pretentieuze comeback als hotel-restaurant

Wageningen heeft er sinds deze week een ‘nieuw’ luxe hotel-restaurant bij: Hotel De Wereld met restaurant O Mundo. Patron cuisinier Addie Roelofsen wil het hotel-restaurant graag weer de allure geven die het in het verleden had. Ook Wageningen UR heeft er belang bij dat zijn ambitieuze plannen slagen. De kennisinstelling is niet alleen eigenaar van het pand maar ook van de bedden, de meubels en de keukeninrichting.

,,We zijn eigenaar en blijven dat ook. De Wereld is door haar historie nauw verbonden met Wageningen. Door er weer een spraakmakend hotel-restaurant van te maken, willen we die relatie weer cachet geven’’, zegt Nanne Groot, hoofd Vastgoed en bouwzaken van Wageningen UR.
De renovatie van het hotel-restaurant is uitgevoerd in nauwe samenwerking met een gespecialiseerd bedrijf. ,,Het is een turnkeyproject geworden, waarbij ook een groot deel van de inrichting - bedden, meubilair, bar en keukeninrichting – is meegenomen’’, aldus Groot. Hoeveel geld Wageningen UR heeft geïnvesteerd wil hij niet zeggen, wel dat ze ‘binnen het budget zijn gebleven’ en dat ‘de investering gewoon is verdisconteerd in de huur’. ,,Het geld moet er natuurlijk links- of rechtsom weer uitkomen.’’
Volgens het persbericht waarin Hotel De Wereld bekendmaakte dat het weer mogelijk is te ‘eten, slapen en trouwen’ in het ‘misschien wel beroemdste hotel van Nederland’, kreeg Roelofsen (‘onlangs getipt als een van de meest veelbelovende chef-koks van Nederland’) ‘carte blanche’ voor de inrichting van het etablissement. De patron cuisinier heeft gekozen voor een moderne inrichting. Roelofsen: ,,Er is al veel bruin, dus heb ik gekozen voor hippe meubels, ik wilde het niet te zwaar maken. Het is een modern interieur met respect voor het verleden.’’ Op zondagavond 15 februari ontving hij zijn eerste gasten in het restaurant. ,,Voorlopig hebben we het aantal zitplaatsen beperkt tot veertig, want we moeten nog ingespeeld raken en willen vanaf het begin kwaliteit leveren’’, aldus Roelofsen.
Daags na die hectische dag heeft hij even tijd voor een korte rondleiding door het hotel. De veertien hotelkamers, waaronder drie suites met aparte zit- en slaapkamer, zijn modern en luxe ingericht. De hotellobby heeft een sandwichbar annex café en biedt vrij uitzicht op de keuken. ,,We hebben niks te verbergen. We maken alles in eigen huis en gebruiken verse biologische en ecologisch geteelde producten, als het enigszins kan van boertjes uit de buurt’’, zegt Roelofsen.
Hij denkt dat het restaurant een culinaire aanwinst voor Wageningen zal betekenen. ,,Met alle respect, maar het culinaire aanbod is nu niet zo bijzonder dat mensen er vanuit de regio op afkomen. Die ambitie hebben wij wel.’’ Exclusief hoeft het volgens hem niet te zijn, Roelofsen mikt op een breed publiek. ,,Aan de sandwichbar kun je al vanaf 2 euro terecht, een driegangenmenu kost 30 euro en een hotelkamer voor twee personen heb je al vanaf 115 euro.’’
Als het aan Roelofsen ligt vestigt De Wereld, ruim 300 jaar geleden begonnen als een pleisterplaats langs een van de weinig begaanbare oost-westverbindingen in Nederland, wel een culinaire reputatie die mensen zal verleiden er een stukje voor om te rijden. | G.v.M.

www.hoteldewereld.nl