Wetenschap - 1 januari 1970

De Wageningse keuken

De Wageningse keuken

De Wageningse keuken


Snelkookrijst met prut of uitgebreide rijsttafels en driegangen menu’s? Een
schets van het culinaire niveau in Wageningen aan de hand van de
kookgewoontes van een aantal Wageningse studentenhuizen.
Het is woensdagavond, en op huize Gryllus is de spaghetti net naar binnen
gewerkt. Het eetgerei is al netjes afgewassen en in de keukenkastjes
verdwenen. Tijd voor thee; kruidenthee. Aan de grote eet- annex
spelletjestafel - een gladde plank bedekt het gehavende tafelblad - leggen
bewoners Tom, Suzanne, Kyra en Petra uit hoe het gesteld is met het koken
in huis. ,,Het begint natuurlijk bij de boodschappen. Op zoek naar
vervanging voor de C1000 in de Tarthorst hebben we het ware Mekka voor
boodschappers gevonden; de C1000 in Ede,’’ aldus Tom: ,,Kun je echt uren
rondlopen en ze hebben alles. Je moet er wel met de auto heen, dus we doen
dat niet elke dag.’’ Er staan vaak ovenschotels op tafel, gekruid met Makro-
kruiden. Drie grote voorraadbussen staan naast het fornuis. ,,Dat is een
tip voor iedereen, veel goedkoper dan die kleine potjes uit de
supermarkt,’’ aldus Petra. Eén van de huistradities is zichtbaar aanwezig;
de pastacollectie aan het plafond. ,,Van elke soort plakken we er een
stukje bij. De spiraaltjes zijn het lekkerst,

Re:ageer