Nieuws - 8 december 2015

De WE-pod is geland

tekst:
Roelof Kleis

De auto zonder stuur is aangekomen op de campus. De auto gaat de komende tijd proefrondjes rijden over het industrieterrein.

Op een sleepauto van garagebedrijf Stienen uit Someren werd het hypermoderne karretje rond het middaguur de campus opgereden. Rechtstreeks van TNO in Helmond, waar de afgelopen weken de laatste hand werd gelegd aan het rijvaardig maken van de auto. In Helmond vond ook de technische keuring plaats door de Rijksdienst voor het Wegverkeer.

Formeel is de WE-pod een personenwagen. De auto heeft een ontheffing om de weg op te mogen. ‘Maar we willen naar een aparte categorie toe voor voertuigen als de WE-pod’, laat projectleider Jan-Willem van der Wiel weten. De WE-pod is namelijk geen auto. Het meest in het oogspringende bewijs daarvoor is dat er geen stuur in zit. De WE-pod rijdt zelf, daarin bijgestaan door een batterij aan sensoren, camera’s en computers.

Het duurt overigens nog wel even voordat de WE-pod de weg op gaat. De komende maanden vindt een intensief trainingsprogramma op de campus plaats. Op een vast parkoers zal het voertuig moeten bewijzen dat het veilig zelfstandig kan rijden. Eind volgende maand vindt er een officiele inhuldiging plaats van het zelfrijdende voertuig door minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen.