Nieuws - 19 januari 2010

De Vos en Groenen Europese toponderzoekers

Microbioloog Willem de Vos en geneticus Martien Groenen zijn aangemerkt als toponderzoeker door de European Research Council. Ze krijgen ieder 2,5 miljoen euro voor een vijf jaar durend onderzoeksproject.

In totaal keerde de European Research Council (ERC) 515 miljoen euro uit aan 236 Europese toponderzoekers. Zestien daarvan komen uit Nederland. Naast de Wageningers kregen de Rotterdamse viroloog Ab Osterhaus, de Leidse bioloog Paul Brakefield en twee Nederlandse kankeronderzoekers de toelage voor uitmuntend life science onderzoek.
De selectiecriteria voor de ERC Advanced Grant zijn heel streng, zegt de Wageningse talentenscout Henrieke de Ruiter. ‘De kandidaten moeten een geweldig onderzoeksvoorstel schrijven, dat in twee rondes wordt beoordeeld. Zij krijgen ook een cijfer voor het cv. Je moet in Nature en Science hebben gepubliceerd of anders in de toptijdschriften op jouw terrein.’
De Vos gaat nader onderzoek doen naar onze darmflora in het project Microbes Inside. Groenen gaat de ontwikkeling van genetische factoren bij varkens onder invloed van domesticatie en veredeling bestuderen in het project SelSweep. Het gaat om een persoonsgebonden subsidie, zegt De Ruiter, die onderzoekers ondersteunt bij de aanvraag van deze topsubsidie.
Dit jaar haalde Wageningen UR een score van 100 procent, omdat alleen De Vos en Groenen een voorstel bij ERC hadden ingediend. Vorig jaar, toen deze beurzen voor het eerst werden toegekend, werden alle drie de Wageningse voorstellen afgewezen.
De ERC beurs is qua omvang vergelijkbaar met de Spinozaprijs in Nederland. Vorig jaar kregen negentien Nederlandse onderzoekers de topsubsidie van ERC. Daarvan hadden negen eerder de Nederlandse Spinozaprijs ontvangen. Dit jaar zitten er drie Spinozawinnaars, waaronder De Vos, bij de zestien Nederlandse ERC-toppers. Naast de advanced grant verleent de ERC ook starting grants van 1.5 miljoen euro. Die is bedoeld voor toponderzoekers twee tot tien jaar na hun promotie.