Nieuws - 10 april 2008

De Varsity voor leken

Heb je je verveeld afgelopen zondag? Uit ellende zeven afleveringen van Lost en twintig van Family Guy gekeken? Vage kennissen op Hyves toegevoegd? Het had niet gehoeven. Je had naar de Varsity kunnen gaan. Deze roeiwedstrijd is een ultieme manier om je zondag nutteloos maar wel met veel bier en modder te besteden. Ook als je geen roeifanaat bent. Vier tips voor leken om volgend jaar het beste uit de Varsity te halen.

1. Fiets ernaartoe. De Varsity wordt elk jaar geroeid in Houten; ligt maar 45 kilometer van Wageningen. Stop wat BVO’tjes (biertjes voor onderweg) in je fietstas en neem een regenjas mee. Een kaart is niet nodig want je kunt gewoon de fietsknooppunten volgen. Stop onderweg in Wijk bij Duurstede – meest onderschatte stadje van Nederland – voor een kop koffie. Je waant je in een pittoresk Frans dorpje.

2. Geniet van je fietstocht, maar zorg dat je er rond vier uur bent. Dan beginnen namelijk de finales. Je mag dan een leek zijn, het zou toch een beetje jammer zijn als je helemaal niets van het roeien meekreeg. Rond zes uur wordt de belangrijkste wedstrijd van de dag geroeid: de oude vier. Dit zijn de vier beste roeiers van de verenigingen die strijden om de grote overwinnaar der roeiers te worden. Spanningen lopen hoog op, en het publiek gaat helemaal uit haar dak. Supporters van de winnende vereniging springen naakt in het water om ‘hun boot’ te laten zinken. Overigens is deze boot vaak van de Rotterdamse vereniging Skadi. Zo ook dit jaar. Het loont dus de moeite om van te voren wat Rotterdamse vrienden te maken voor toegang tot de nodige afterparty’s.

3. Denk na over je kledij. Zo’n beetje elke kleur staat voor een vereniging. Als je veel Argonauten kent is het misschien aan te raden om in het groen te gaan. Het verstoort je vriendschappelijke relatie met deze Wageningers misschien als je in een andere kleur aan te kant gaat staan gillen. Mocht je reputatie in Wageningen je niet veel kunnen schelen, ga dan voor de kleuren van de Rotterdammers: groen, wit en zwart. De kans op een afterparty wordt zo misschien nog groter. Maar voor welke kleur je ook gaat, trek iets ouds aan. De blubber vliegt je om de oren.

4. Neem de trein terug. Kleine kans dat je na het gil-, bras- en zuipfestijn nog zin hebt om te fietsen.