Nieuws - 7 februari 2012

De Top 5 van de geluidenman

Ook natuurgeluidenman Henk Meeuwsen van Alterra kan er niet om heen: de merel is de beste. Maar daarna wijkt zijn lijst fors af van Vroege Vogels'Top 40.

merel.jpg
Henk Meeuwsen was afgelopen zondag te gast bij VARA's Vroege Vogels. Het programma maakte de Natuurgeluiden Top 40 bekend. Een deel van de geluidsopnames waar Nederland de afgelopen maand op kon stemmen was van zijn hand. Meeuwsen is zo langzamerhand een gevestigde grootheid op dit gebied. Wie iets met natuurgeluid wil doen in ons land, kan niet meer om hem heen.
Vroedmeesterpad
De merel is ook een van de persoonlijke favorieten van Meeuwsen. Maar zijn top vijf ziet er verder nogal anders uit dan die van 'de gemiddelde Nederlander'. Na de merel kiest Meeuwsen voor de vroedmeesterpad, de kraanvogel, het burlend hert en de trekroep van de veldleeuwerik. Nederland koos voor de merel, de branding, de nachtegaal, weidevogels en een spinnende kat.
Trekroep
De merel is de absolute nummer een, ook van Meeuwsen. 'Dat geluid is niet alleen heel mooi, maar bij een merel snap je bij wijze van spreken wat hij zegt.' Meeuwsen kiest zijn geluiden overigens niet alleen omdat ze mooi zijn, maar vooral omdat ze hem raken. 'Neem de veldleeuwerik, daar krijg ik echt de vlinders van in mijn buik. En dan niet de gewone roep, maar de trekroep. Die rollende klank, die warme toon. Maar hij staat niet eens in de Top 40.'
Idols
Geluiden zijn persoonlijk. Mensen stemmen op geluiden waar ze een emotionele band mee hebben. Geluiden uit de jeugd bijvoorbeeld. Meeuwsen komt van het platteland. 'Maar bij mij is dat juist niet zo. Geen van die geluiden uit mijn top vijf zijn gebaseerd op jeugdherinneringen. De meeste van de geluiden uit mijn top kende ik toen nog niet eens.' Dat maakt meteen de wetenschapper in Meeuwsen los. 'Het zou heel interessant zijn om schoonheid te scheiden van herinnering en emotie. Ik denk dat dat kan. Bijvoorbeeld door onderzoek te doen bij kinderen. Bij kinderen zijn geluiden nog niet zo belast met herinneringen. Dat zou een mooi volgend project zijn voor Vroege Vogels: een soort idols van natuurgeluiden.'