Nieuws - 25 mei 2011

De Radicalen

De partijen die strijden voor zetels in de studentenraad trekken qua beleid steeds meer naar elkaar toe. Waarom moeilijk doen met verkiezingen als je aan een partij genoeg hebt?

Blogger_YK.jpg
Toen ik aan deze blog begon was ik van plan die kleine pluizenclub PSF helemaal naar de verdommenis te schrijven, maar de discussie over het belang van een tweepartijensysteem heeft meer om het lijf dan ik dacht. Ik sprak met beide lijsttreksters en het bleek dat al dat democratische gedoe met campagne voeren niet voor niks is. Is er iets voor te zeggen om de PSF op te heffen en met alleen VeSte door te gaan?
Ja. In de studentenraad is het nooit PSF versus VeSte maar meestal de studenten tegen de universiteit. De discussie over een bepaald standpunt is van te voren al gevoerd door de partijen onderling. Zo'n discussie over het bepalen van het standpunt vindt ook plaats binnen de partijen, dus een extra handeling die weinig toevoegt. Voor de diversiteit van achtergronden hoef je het niet te doen. VeSte heeft een Duitser en een Chinees op de lijst staan. Ondanks dat VeSte is begonnen vanuit Contractus, het overkoepelende orgaan van de studentengezelligheidsverenigingen, staan er ook niet-verenigingsleden op de lijst, zoals lijsttrekster Sanne Mirck zelf. Waar PSF ontzettend omhoog zat met het vinden van kandidaten heeft VeSte een indrukwekkende lijst capabele studenten en prominente lijstduwers. Zoals Sanne Mirck het zei: 'Ik weet zeker dat onze nummer tien veel beter is dan PSF's nummer drie.' Daar kan geen idealisme tegen op. Bye Bye PSF! Of niet?
'We gaan keihard campagne voeren, maar toch zou het zonde zijn als PSF er niet meer is. Ze hebben een iets radicalere aanpak en ze zijn iets idealistischer. Kennelijk spreekt het mensen aan. Als PSF er niet meer is worden die mensen niet meer vertegenwoordigd.' Dat is natuurlijk ook weer zo. VeSte's liefde voor democratie gaat verder: 'We hebben al in het rond gepord of mensen nog andere partijen wilde oprichten. Vroeger was er ook een christelijke partij. Het was goed dat die er ook was.' Het kost wat moeite, maar dan heb je ook wat.
Een beetje competitie houdt de mensen scherp.