Nieuws - 31 mei 2011

'De PSF leeft!'

Komend collegejaar heeft Veste 9 zetels in de studentenraad, en PSF 3. Daarmee blijft de verdeling hetzelfde als dit jaar. Dat maakte rector magnificus Martin Kropff zojuist bekend.

IMG_6107Bew.jpg
Precies 2116 studenten brachten een stem uit, waarvan 41 blanco. Een opkomst van 33%, ruim drie procent hoger dan vorig jaar. Veste kreeg 1485 stemmen, goed voor 8 volle zetels, PSF 590, goed voor drie plekken in de raad. De verdeling van de restzetel was nog erg spannend; 15 stemmen hebben daarin het verschil gemaakt, dat in het voordeel van Veste uitviel.
Voor de PSF waren het erg spannende verkiezingen, want het voortbestaan van de partij was in gevaar. 'De PSF leeft!', glundert lijsttrekker Romy Appelman. 'Met twee zetels zouden we namelijk niet zijn doorgegaan.' Ze heeft al duidelijk voor ogen wat ze komend jaar wil. 'We hebben drie inhoudelijke peilers: sustainability, diversity en quality. Maar we willen de PSF ook sterker maken en een grotere achterban krijgen.' Appelman is blij met de 'steady state.'
Sanne Mirck, lijsttrekker van Veste, is ook blij dat ze gekozen is. 'Maar stiekem had ik zelfs op tien zetels gehoopt', zegt ze. Door voorkeursstemmen is de nummer 9 van Veste, Tsjerk Terpstra, buiten de boot gevallen. 'We waren nu al een team, iedereen heeft zich voor 300% ingezet. Het is balen dat Tsjerk dan niet gekozen wordt', zegt Sanne.  Wat Veste komend jaar wil bereiken kan ze nog niet zeggen. 'Eerst maar eens goed doorkrijgen hoe het in elkaar zit.'
Voor de PSF is er nog werk aan de winkel. De partij heeft namelijk maar twee officiële kandidaten. Wie de derde zetel gaat invullen is nog niet bekend.
De studentenraad behartigt de belangen van alle studenten. Dat betekent dat ze initiatief neemt voor nieuwe beleid en advies geeft aan de Raad van Bestuur over nieuwe plannen. Op sommige onderwerpen heeft de raad instemmings- of vetorecht.
Wie zijn er gekozen?
Er zijn twee buitenlandse studenten gekozen, beide uit China.
Veste: Sanne Mirck, Maria van Delft, Marloes Ike, Leonie Schönbeck, Anne Vogel, Rik Martens, Aart Claassens, Weizhi He (Roy) en Willemijn Sneller.
PSF: Romy Appelman en Derek Pan.