Nieuws - 30 september 2013

De ‘Dubbel’ voor Biologie

tekst:
Rob Goossens

Wageningse opleidingen doen het opnieuw uitstekend in de jaarlijkse onderwijsspecial van weekblad Elsevier. Voor Biologie is er bovendien een primeur: niet alleen studenten, ook hoogleraren zetten de opleiding op de eerste plek.

Ja hoor, we zijn weer top. De onderwijsspecial van Elsevier is zo langzamerhand een jaarlijks huldebetoon aan het Wageningse kleinschalige onderwijs. Het weekblad beoordeelde alle universitaire opleidingen in Nederland, waarbij het gebruik maakte van de gegevens uit de Nationale Studenten Enquete. Daarbij komen de Wageningse opleidingen vrijwel zonder uitzondering weer uitstekend uit de bus. Gemiddeld geven studenten hun opleiding een 7,3 (bachelor) of een 7,5 (master) terwijl het landelijke gemiddelde op een zesje blijft steken.

Uitschieters aan de bovenkant zijn er niet echt. Bij de bachelors heeft Communicatiewetenschap de beste score met 8,2, maar daarbij wordt de opleiding op de hielen gezeten door Plantwetenschappen, Agrotechnologie en Moleculaire wetenschappen (alle drie 8,0). Ook bij de masters geldt dat vrijwel alle opleidingen goed tot bovengemiddeld scoren.

Meer docenten

Het meest opvallend is misschien nog wel de prestatie van de bachelor Biologie. Wageningse opleidingen scoren namelijk vaak een eerste plek bij studenten, maar krijgen relatief weinig waardering onder Nederlandse hoogleraren en UHD’s. Biologie staat dit jaar echter als eerste Wageningse opleiding zowel bij studenten als bij wetenschappers op de eerste plek.

Onderwijsdirecteur Marjolijn Coppens is er blij mee maar zag het, in alle bescheidenheid, wel aankomen. ‘Studenten geven een oordeel op basis van wat ze zelf ervaren. Wetenschappers gaan toch vaak af op reputatie, en die loopt wat achter op de werkelijkheid.’ Bij de onderwijs- en  onderzoeksvisitaties kreeg ze het afgelopen jaar al te horen dat de Wageningse opleiding inhoudelijk boven de rest uitsteekt.

Een verklaring daarvoor heeft ze ook: kleinschalig onderwijs. Hoewel de opleiding met bijna vijfhonderd studenten tot de grootste van Wageningen behoort, is de student-docent ratio gelijk aan die van de kleintjes. Coppens: ‘Met méér studenten krijg je ook méér geld voor docenten. Dat is een prioriteit van de raad van bestuur. Andere biologieopleidingen zijn daar wel eens jaloers op. Zij hebben de afgelopen jaren juist moeten reorganiseren.’

Overigens is het niet alleen hosanna in Elsevier. De bacheloropleiding Toerisme doet het met een 5,3 een stuk minder goed. De joint degree met NHTV Breda scoort vooral slecht op faciliteiten en organisatie/communicatie.