Student - 17 februari 2016

De Bunker ‘tot nader order’ gesloten

tekst:
Liza van Kapel
4

De Bunker, flatkroeg van Dijkgraaf, is voor onbepaalde tijd gesloten. De politie beëindigde er afgelopen zaterdag een uit de hand gelopen feest. Er waren meer mensen in de kroeg dan toegestaan.

Bunker gesloten_briefje op de deur.jpg

Studentenhuisvester Idealis en het bestuur van De Bunker besloten daarop de kroeg ‘tot nader order’ te sluiten.

Corina van Dijk, woordvoerder van Idealis: ‘We gaan in gesprek met het bestuur van De Bunker om te kijken wat er precies is gebeurd en hoe we nu weer goede afspraken kunnen maken. Het is belangrijk eerst weer het vertrouwen terug te krijgen en vervolgens te kijken hoe we verder kunnen.’

Hangende het onderzoek naar wat er zaterdag is gebeurd, wil David van de Broek, voorzitter van De Bunker, niet reageren op vragen. ‘Zolang de zaak wordt onderzocht proberen wij hier zo min mogelijk over naar buiten te brengen omdat het alleen maar voor verwarring zal zorgen.’

Foto's: Koen Guiking

Re:acties 4

 • GT

  Gewoon permanent sluiten deze tent. Meest kansloze wat er bestaat, dus de wereld wordt er alleen maar beetje beter op.

  Reageer
 • Alex

  Er klopt inderdaad niet zo veel van dit artikel(tje).

  Om te beginnen snap ik niet zo goed wat ze bedoelen met 'vertrouwen'. Het komt op mij over alsof Idealis wil zeggen geen vertrouwen te hebben in het bestuur. Dat idee wordt versterkt door andere communicatie vanuit Idealis. Wat ik daar van vind heb ik letterlijk geen woorden voor. De Bunker (en ook andere flatkroegen) kun je alleen maar samen draaiend houden. En 'samen' in mijn optiek betekent dat je niet eenzijdig dit soort beslissingen neemt, niet meteen gaat vingerwijzen, dat je niet zomaar het vertrouwen in elkaar opzegt en zeker niet voordat je elkaar gesproken hebt. En al helemaal niet voordat je uitgezocht hebt wat er nou eigenlijk precies is gebeurd. Het lijkt er alles wat er mis zou kunnen gaan per definitie iemands schuld is, en dat 'iemand' ofwel Idealis, ofwel het bestuur is. Heerlijk lijkt me dat, als het leven zo simpel zou zijn.

  Maar goed, was is er gebeurd?

  Afgelopen zaterdag is er een feestje nogal uit de hand gelopen, ik heb begrepen doordat iemand die anno 2016 nog steeds niet weet hoe social media werken het een goed idee vond om een publiek event op facebook aan te maken. Project X dus, maar dit keer in Wageningen. Mij ontgaat wat het bestuur had kunnen doen om dat te voorkomen. Het probleem werd ook niet veroorzaakt door mensen *in* de Bunker, maar juist door mensen die buiten stonden omdat ze (terecht) niet naar binnen mochten. Het deurbeleid dus waar Idealis (ook terecht) altijd zo op aandringt.

  Van overleg met het bestuur is absoluut geen sprake geweest. Als dat verhaal bij Idealis vandaan komt, vind ik dat heel kwalijk. Maar die fout zou ook bij Resource kunnen liggen. Idealis heeft in ieder geval eenzijdig besloten de Bunker tot nader order te sluiten en heeft het bestuur (en een aantal anderen) daar maandagochtend via een e-mail van op de hoogte gebracht.

  De betreffende mail kwam er kort samengevat op neer dat het allemaal de schuld van het bestuur was. Goed om te horen dat Idealis blijkbaar toch wil onderzoeken wat er precies gebeurd is. Iemand van Idealis (ik zal geen namen noemen) heeft zich op maandag al laten ontvallen dat het 'duidelijk' was dat de regels aangescherpt zouden moeten worden. Je eerst verdiepen in wat er precies gebeurd is lijkt mij ook een betere volgorde. Ik ben blij dat Corina van Dijk dat met me eens is.

  Dat het bestuur er op dit moment geen uitspraken over wil doen is verstandig en begrijpelijk. Zodra ik dit soort onzin lees krijg ik toch de onbedwingbare behoefte om het voor ze op te nemen en even een paar dingetjes recht te zetten. Bij deze. Ik heb misschien een beetje minder zelfdicipline, maar zeker veel minder te verliezen.

  Een stel hardwerkende mensen die van de stapel bakstenen van Idealis een leuke kroeg maken als kleine kinderen in de hoek zetten als niemand het ziet en vervolgens in de media mooi weer spelen is echt niet OK mensen... Ga je schamen.

  Ik hoop dat Idealis snel inziet dat dit iets is wat overal had kunnen gebeuren en wat je het bestuur dus ook niet aan kunt rekenen. En dat de Bunker dus snel weer open mag. Een beetje respect en waardering voor het bestuur zou ook niet gek zijn, maar ik ben bang dat dat een beetje teveel gevraagd is.

  Reageer
  • Daniel

   Gezien het bestuur van de Bunker zo min mogelijk naar buiten wil brengen, lijkt het me niet meer dan logisch dat je deze die respecteert, Alex. Ik zie dat je veel hart hebt voor de bunker, maar je reactie gaat op deze manier alleen maar het proces tegenwerken.

  • Alex

   Het bestuur heeft me niet gevraagd om geen uitspraken te doen, terwijl ik het bestuur dagelijks spreek. Als ze me dat gevraagd zouden hebben zou ik die wens zeker hebben gerespecteerd. Dat mijn post 'het proces' alleen maar tegen zou werken klinkt iets als iets wat Idealis zou zeggen. Voorall op het moment dat er kritiek geuit wordt. Gelukkig leven we in een vrij land en heeft iendereen recht op zijn eigen mening.

  • Idefaalis

   @ Alex
   Helemaal met je eens. Daniel klinkt inderdaad als een voor Idealis werkende veertiger in z'n mid-lifecrisis. Goed dat er hier ruimte is voor een andere/juistere kijk op het verhaal ookal vindt Idealis dat misschien niet leuk omdat ze nou net een stok hadden gevonden om de hond te slaan.

  • Alex

   Trouwens nog iets, @Daniel: Waarom zou mijn reactie het proces tegenwerken maar de onwaarheden die hier gepubliceerd worden niet?

   En de laatste zin van de kop valt me nu pas op: Vanwege de vele nooduitgangen mogen er volgens de gebruiksvergunning van de brandweer meer mensen in de Bunker dan er fysiek in passen. Dat er meer mensen in de Bunker aanwezig zouden zijn geweest dan toegestaan is dus ook je reinste kolder.

  • PPP

   Idealis behandelt haar huurders als kinderen die geen verantwoordelijkheid kunnen dragen. Tell me something new! Ik kan door de jaren heen heel veel momenten herinneren waar Idealis zelf als drammerig kind haar zin door drukt. Zonder te luisteren naar haar huurders, zelf als ze het wel aan hen vraagt. Je wordt afgepoeierd waar je bij staat.
   Voorbeelden zijn: het electraproject, de renovatie van Dijkgraaf, het ontslag van Ton en het verzoek om coöptatie.
   Nu kunnen we t sluiten van de Bunker achter dit rijtje zetten. Ik hoop op beter, maar heb die ervaring dus niet.

 • Geïnteresseerde

  Licht toe

  Reageer
 • Aanwezige

  Er klopt niet heel veel van dit artikel

  Reageer

Re:ageer