Wetenschap - 11 juni 2015

David Kleijn volgt Frank Berendse op

tekst:
Rob Ramaker

David Kleijn is benoemd als de nieuwe hoogleraar Plantenecologie en natuurbeheer. Hij start op 1 juli. De ecoloog doet onder meer onderzoek aan wilde bestuivers en weidevogels.

Tegelijkertijd is Liesje Mommer bij de leerstoelgroep aangesteld als persoonlijk hoogleraar.

Kleijn gaat met zijn groep mikken op meer praktische impact. ‘We stellen nu vooral fundamentele vragen maar kunnen makkelijk het nut voor de maatschappij of onze fascinatie voor het onderwerp overbrengen op het grote publiek.’ Hij denkt hierbij vooral aan thema’s als ecosysteemdiensten; voor de mens nuttige activiteiten die de natuur kosteloos verricht.

De leerstoelgroep is hier niet helemaal onbekend mee. Kleijns voorganger Frank Berendse was een prominente stem in het (debat over) natuurbeleid. ‘Het was vooral Frank die naar buiten trad’, zegt Kleijn, ‘en ik wil mijn andere stafleden ook aanmoedigen naar buiten te treden met onderzoek dat de samenleving aangaat.’

Voorafgaand aan zijn aanstelling was Kleijn al universitair hoofddocent bij de vakgroep Resource ecology. Ook zijn opleiding en promotie volgde hij aan Wageningen Universiteit. Tussentijds werkte hij ook aan de Radboud Universiteit en de Universiteit Freiburg in Zwitserland.

Liesje Mommer was sinds 2013 al universitair hoofddocent aan Wageningen Universiteit. Zij kreeg haar opleiding eveneens in Wageningen, waarna ze promoveerde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze werkt aan ondergrondse interacties tussen planten. Afgelopen mei sleepte ze een Vidi-beurs van 800 duizend euro binnen.