Nieuws - 31 januari 2008

Databank toont voorouders Van Gogh

De voorouders of afstammelingen van aardappelrassen als bintje, eigenheimer en Van Gogh zijn snel en eenvoudig te vinden via een databank op de nieuwe website van Wageningen UR Plant Breeding. ‘Het is vooral een handig hulpmiddel voor kwekers, die kunnen zo snel zien wat voor bloed er achter een bepaalde kruising zit’, zegt aardappelonderzoeker dr. Herman van Eck.

1805_nieuws.jpg
‘Het is geen Naturepublicatie, maar blijkbaar heeft het wel impact. We krijgen in ieder geval heel veel hits.’ Van Eck doelt op de recente publicatie in Potato Research, waarin de vernieuwde Potato Pedigree Database van de Wageningse veredelaars wordt beschreven. ‘De databank is een gevolg van de hobby van mijn collega, dr. Ronald Hutten, die alle stamboomgegevens van commerciële aardappelrassen heeft verzameld.’ Dr. Ralph van Berloo bouwde de databank vervolgens om tot een handig internethulpmiddel voor aardappelveredelaars.
In de databank zijn de belangrijkste eigenschappen verzameld van 7300 aardappelvariëteiten. ‘Daarvan zijn er zo’n duizend commercieel in gebruik’, schat Van Eck. De databank maakt het mogelijk met een druk een eenvoudige stamboom van een ras in beeld te brengen. ‘Het laat een kweker zien of hij met zijn kruisingen echt iets nieuws mag verwachten of eigenlijk steeds in hetzelfde potje zit te roeren. De genetische basis van de consumptieaardappel is eigenlijk heel smal’, aldus Van Eck.
Dat van bintje maar één generatie voorouders bekend is – Mustersen en Jeanne d’Or – is volgens hem logisch. ‘Als je vijf of zes generaties vindt bij een aardappel is het veel en bintje is een relatief oud ras. Waar de voorgangers vandaan komen is gewoon nooit opgeschreven. Voor 1850 begint voor de aardappel de prehistorie.’ Voor wie benieuwd is naar de afstamming van het ras Van Gogh: die is het product van een verstandshuwelijk tussen Gloria en ZPC 69C 239. / Gert van Maanen

www.plantbreeding.wur.nl/potatopedigree