Nieuws - 13 januari 2016

Data WUR zijn 'overal en nergens'

tekst:
Roelof Kleis

Het gros van de onderzoeksgegevens van Wageningen UR is niet op de campus opgeslagen. Doordat het in eigen huis te duur is slaan wetenschappers hun data buitenshuis op.

Dat schrijft Resource in haar jongste nummer dat donderdag verschijnt. Sinds ruim een jaar zijn leerstoelgroepen en individuele promovendi verplicht een beheerplan voor hun data te hebben. In zo’n plan is precies omschreven op welke plek de gegevens worden opgeslagen en bewaard. Maar waar die plek is, is niet dwingend voorgeschreven. In de praktijk blijkt maar een klein deel van de data centraal op de campus te worden opgeslagen.

Een belangrijke reden voor het mijden van de eigen professionele IT-dienst is de prijs. Leerstoelgroepen vinden de eigen IT-dienst te duur. Leerstoelgroepen gaan vanwege die kosten zelf voor ict-er spelen. ‘En daar maak ik mij grote zorgen om’, zegt service-manager IT Stephen Janssen. De kersverse informatiemanager van Wageningen UR Inge Grim, tevens directeur Bedrijfsvoering bij SSG, benadrukt het belang van centrale opslag. Maar een keiharde afspraak daarover met de leerstoelgroepen is er volgens haar niet.

IT heeft de tarieven onlangs gehalveerd. De opslag van een terabyte data kost nu 150 euro per jaar, inclusief alle dienstverlening eromheen. Of dat tot meer centrale opslag gaat leiden is zeer de vraag. Security-manager IT Raoul Vernède dringt aan op meer regie van bovenaf. ‘Ik
denk dat we met alle betrokken partijen moeten nadenken over welk risico we willen lopen. Nu zijn die data overal en nergens en controleert niemand of en hoe dataplannen worden uitgevoerd.'