Organisatie - 13 januari 2016

Data WUR zijn 'overal en nergens'

tekst:
Roelof Kleis
3

Het gros van de onderzoeksgegevens van Wageningen UR is niet op de campus opgeslagen. Doordat het in eigen huis te duur is slaan wetenschappers hun data buitenshuis op.

Dat schrijft Resource in haar jongste nummer dat donderdag verschijnt. Sinds ruim een jaar zijn leerstoelgroepen en individuele promovendi verplicht een beheerplan voor hun data te hebben. In zo’n plan is precies omschreven op welke plek de gegevens worden opgeslagen en bewaard. Maar waar die plek is, is niet dwingend voorgeschreven. In de praktijk blijkt maar een klein deel van de data centraal op de campus te worden opgeslagen.

Een belangrijke reden voor het mijden van de eigen professionele IT-dienst is de prijs. Leerstoelgroepen vinden de eigen IT-dienst te duur. Leerstoelgroepen gaan vanwege die kosten zelf voor ict-er spelen. ‘En daar maak ik mij grote zorgen om’, zegt service-manager IT Stephen Janssen. De kersverse informatiemanager van Wageningen UR Inge Grim, tevens directeur Bedrijfsvoering bij SSG, benadrukt het belang van centrale opslag. Maar een keiharde afspraak daarover met de leerstoelgroepen is er volgens haar niet.

IT heeft de tarieven onlangs gehalveerd. De opslag van een terabyte data kost nu 150 euro per jaar, inclusief alle dienstverlening eromheen. Of dat tot meer centrale opslag gaat leiden is zeer de vraag. Security-manager IT Raoul Vernède dringt aan op meer regie van bovenaf. ‘Ik
denk dat we met alle betrokken partijen moeten nadenken over welk risico we willen lopen. Nu zijn die data overal en nergens en controleert niemand of en hoe dataplannen worden uitgevoerd.'

Re:acties 3

 • jasper koehorst

  De prijs blijft idd te hoog. Ze moeten gaan samenwerken met nederlandse of europese instanties. Onedrive is 120 euro per jaar(5 gebruikers), heeft super sync mogelijkheden, sharing kan gemakkelijk en je krijgt er het hele office pakket bij. Waarom dan de wur gebruiken? En is nog goedkoper voor bedrijfs oplossingen. Tuurlijk kost een hd minder maar daar heb ik geen cloud toegang tot en zekerheid. Denk je dat de nsa meekijkt? Dan mag je trots op je werk zijn dat het het waard is en anders encryptie erop...

  Reageer
 • Voltje

  Ja maar al die USB harddisks aansluiten kost veel stroom en USB hubjes ... Man man appels en peren vergelijken, en dat op een universiteit.

  Reageer
 • terabyte

  Haha, ze moeten eens opzoeken wat een portable hard disk met een capaciteit van een terabyte kost (hint: minder dan de helft van wat IT rekent). Dan ga je toch geen 150 euro betalen???

  Reageer

Re:ageer