Nieuws - 8 februari 2020

Darwin Café in teken Crispr-Cas

tekst:
Roelof Kleis

In het vierde Darwin Café vertelt microbioloog John van der Oost over de revolutionaire gentechniek Crispr-Cas en de wapenwedloop tussen bacteriën en virussen.

Crispr-Cas is een revolutie die we danken aan de evolutie, zegt Van der Oost. ‘ De nieuwste Crispr-Cas-technieken om  genen te kunnen redigeren, zijn door mensen afgekeken van de evolutionaire wapenwedloop die bacteriën in miljoenen jaren hebben gevoerd met virussen.’ Van der Oost geldt als een pionier van nieuwe Crispr-Cas-systemen voor het redigeren van organismen.

Ladenarchief
Van der Oost stond in 2008 aan de basis van deze revolutie met zijn ontdekking dat bacterien een soort geheugenarchief aanleggen van virusinfecties en die informatie gebruiken in hun afweersysteem. ‘De microben slaan in hun eigen DNA keurig op welke virusaanvallen ze hebben doorstaan. Het lijkt wel een beetje op een ladenarchief: de recent toegevoegde dossiers zijn het meest accuraat’, aldus Van der Oost in Bionieuws.

darwinday.jpg

In zijn lezing zal de prominente microbioloog van WUR de werking en de ongekende mogelijkheden van Crispr-Cas toelichten. Maar hij staat ook stil bij de haken en ogen die aan de nieuwe methode voor genetische modificatie kleven. Van der Oost, persoonlijk hoogleraar Microbiologie, ontving in 2018 een Spinozapremie voor zijn onderzoek aan Crispr-Cas.

Verjaardag
Het Darwin Café is een initiatief van Bionieuws en Resource, waarmee de verjaardag van Darwin wordt gevierd. Het feestje vindt woensdag plaats in Café Rad van Wageningen aan het Conventplein. De entree is gratis, maar een consumptie is verplicht.

Darwin Café; Café Rad van Wageningen, Conventplein, 1e Kloostersteeg 3; woensdag 12 februari, aanvang 20.30 uur.