Nieuws - 15 september 2011

Darth Zijlstra

Halbe Zijlstra is de ideale vijand: lekker zichtbaar en open. Kan de studentenlobby dit jaar iets betekenen?

Blogger_YK.jpg

Wageninger Pascal ten Have, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond, schildert in twee recente interviews Zijlstra af als een kruising tussen Darth Vader en een vlotte zakenman. Interessante lobbytactiek. Onder meer viel uit de mond van ten Have, op volgorde van stelligheid:

  • Het is best een sympathieke man, maar hij voert onsympathiek beleid uit: puinruimen.

  • Hoe harder het waait, hoe harder Halbe gaat fietsen.

  • Zijlstra timmert liever alvast een mogelijke sluiproute dicht voor de langstudeerders die de boete willen omzeilen, dan dat hij even rustig nadenkt en met een fatsoenlijke oplossing komt voor de 75 duizend deeltijdstudenten om wie het gaat.

  • Premasters zijn nu gewoon melkkoeien voor de universiteiten.

  • Halbe Zijlstra is een sympathiek mens, maar als staatssecretaris is hij de ideale vijand met een bijna onmenselijke kant die een visieloos hogeronderwijsbeleid voert.

  • Zijlstra heeft een politieke taak en hij kiest daarin een duidelijke, harde lijn. Het is moeilijk bij hem zaken voor elkaar te krijgen die in het belang zijn van studenten. Zo proberen wij uitzonderingsposities te krijgen voor zwakke studenten, maar dan zegt hij: "De staat is er niet om rechtvaardig te zijn." Nou, einde discussie. Jammer dan met je uitzonderingspositie, stik d'r maar in, ik ga niet voor je zorgen.


Aan de andere kant heb je Zijlstra. Hier vertelt hij waarom hij lak heeft aan het voorstel om besturende studenten de mogelijkheid te geven zich een jaar uit te schrijven: teveel gedoe. Dat strookt met zijn uitspraak dat de staat er niet is om rechtvaardig te zijn.
Als je een stapje terug doet is dit een heerlijk politiek schouwspel: harde spelers die niet op hun mondje gevallen zijn. Politiek zoals het behoort te zijn. Alleen jammer dat Zijlstra met zijn groot lawaai door de belangen van studenten walst in plaats zich in te zetten voor constructievere doelen. Nu maar hopen dat de studentenlobby dit spannende jaar zichzelf wel op tijd heeft georganiseerd.