Nieuws - 23 november 2011

Darmflora wijkt af in prikkelbare darm

Mensen met prikkelbaardarmsyndroom hebben een sterk afwijkende darmflora. Een conclusie die meer helderheid geeft over het ontstaan van deze diffuse aandoening.

e.cola_.jpg
Onderzoekers van de groep Microbiologie lieten dit zien aan de hand van het bacterie-DNA uit de poep van patiënten. Hun bevindingen verschijnen deze maand in het tijdschrift Gastroenterology.
Het is niet zo dat er andere bacteriën leven in een geprikkelde darm, maar de verhoudingen tussen bacteriegroepen veranderen. Zo vonden de onderzoekers relatief veel Firmicutes en nam het aantal Bacteroïden enorm af. ‘Deze veranderingen zijn geassocieerd met de ziekte en de sterkte van de symptomen,' vertelt promovendus Sebastian Tims. Er bestaat dus niet één grote boosdoener, maar het is meer een soort vingerafdruk. Tims: ‘Er zijn subtiele verschillen over meerdere groepen en die hebben duidelijk met de ziekte te maken.'
Chip
Tims en zijn begeleider Marjana Rajlic-Stojanovic bekeken in het experiment de darmflora's van 62 mensen met prikkelbaardarmsyndroom en 46 gezonde controles. Ze namen poep af en vermenigvuldigden hieruit bacterie-DNA. Dit brachten ze vervolgens op een chip die bekend darmbacterie-DNA herkent. De patiënten hielden bovendien een klachtendagboek bij. Hiermee vergeleken de onderzoekers de ernst van de ziekte en de specifieke symptomen.
Puzzelstukjes
Met deze uitkomst lijkt een objectieve test voor de aandoening een stap dichterbij. Diagnoses worden nu gesteld met de zogeheten ‘Rome-II criteria', waarbij symptomen minstens zes maanden moeten aanhouden.
De studie laat meer puzzelstukjes op hun plaats vallen. ‘Dat wil niet zeggen dat we alles kunnen verklaren,' zegt Willem de Vos, hoogleraar Microbiologie. ‘Maar we hebben het gevoel dat we op de goede weg zijn.' Zo vermoedden de onderzoekers dat sommige veranderingen een verklaring geven voor de symptomen. Zo ontstaat de darmpijn misschien wel door eiwitten die de oververtegenwoordigde Firmicutes afgeven. Het opgeblazen gevoel en de winderigheid ontstaan doordat er minder methaanbacteriën zijn om waterstofgas af te breken.
Momentopname
De Vos is verder blij dat deze grote studie de resultaten van kleinere experimenten bevestigt. De volgende stap is volgens hem het verloop van de ziekte te volgen. In een grote trial samen met hoogleraar Voeding en kanker Ellen Kampman en het Gelderse Vallei ziekenhuis volgt de groep nu zo'n 100 patiënten en controles om te kijken naar veranderingen op de lange termijn. De Vos: ‘We kijken nu nog naar een momentopname en we zijn geïnteresseerd in de film.'